Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandalboken som ger påven huvudvärk

Påve Franciskus och hans liberala hållning har många fiender, också i Vatikanen. Foto: MASSIMILIANO MIGLIORATO / CPP / POLARIS POLARIS IMAGES
"Il papa dittatore" (Diktatorspåven) är skriven under pseudonym.

Bokattacken på påve Franciskus är skriven under pseudonym och utgiven utan förlag.

Ulla Gudmundson läser en succéskrift och får en viktig påminnelse om Vatikanens konservatism.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Se senaste avsnittet av Kultur-Expressen i spelaren ovan.

 

LITTERATUR | RECENSION. Om Michael Wolffs "Fire and fury" varit det nya årets stora snackis i världens politiska och massmediala kretsar, så tycks katolska kyrkan nu ha fått en motsvarighet: boken "Il papa dittatore" ("Diktatorspåven", reds översättning). Boken finns endast digitalt, på engelska och italienska, men har på kort tid stigit till toppen Amazons bestsellerlista för religion och spiritualitet.

Författaren döljer sig bakom en pseudonym, Marcantonio Colonna. Det är ett namn laddat med katolsk symbolik. Colonna var amiral och ledde den påvliga flottan i sjöslaget vid Lepanto 1571, där den kristna ”heliga ligan” besegrade turkarna.

Franciskus

Boken beskrivs bäst som ett karaktärsmord på den nuvarande påven Franciskus. Avsikten är tydlig: mediebilden av honom som kärleksfull reformator av kyrka och värld ska ersättas med en nattsvart. 

Franciskus beskrivs som frontfiguren för en ”liberal maffia” i kyrkan, en maktlysten karriärist och hänsynslös manipulatör som skapat ett klimat av fruktan i sin omgivning. "Il papa dittatore" är en konspiratorisk, hårt vinklad skildring av Franciskus snart femåriga tid som påve, en blandning av insinuationer, skvaller och förtal av enskilda personer som det krävs en verklig vatikannörd för att ta sig igenom. 

 

LÄS MER – Vem är påve Franciskus? Sofia Lilly Jönsson och Joel Halldorf berättar allt du behöver veta

Koleriskt temperament

Vad är det då som gör boken intressant? Ett skäl är att boken, faktiskt, sätter fingret på sidor hos Franciskus som sällan lyfts fram i de devota biografier som Roms boklådor svämmar över av. 

Att denne påve inte är någon kramig teddybjörn utan en person med koleriskt temperament, näsa för realpolitik, stark vilja och hårda nypor, beredd att köra över eller helt enkelt lyfta bort personer med oppositionell inställning, och det har han demonstrerat många gånger. Få skulle kalla det gott chefskap att i ett jultal till medarbetarna säga, ungefär: ”ni är värdelösa allihop – god jul”.

 

LÄS MER – Joel Halldorf: Nu är det påven som står upp för drömmen om ett fredens Europa

Sexualitet

Men ett viktigare skäl är att "Il papa dittatore" visar vilket motstånd, ja hat, som finns mot den av så många älskade och beundrade Franciscks hos kretsar i hans egen kyrka. Boken är en partsinlaga, från den falang som ser Franciskus betoning av det enskilda samvetet snarare än abstrakta regler i exempelvis i frågor som rör sexualitet, äktenskap och familj som ett hot mot katolsk lära, hierarki och institutioner. 

 "Il papa dittatore" avslutas med en uttrycklig uppmaning till kardinalerna att nästa gång välja en påve som för kyrkan tillbaka till den rätta vägen, det vill säga till regeltrogenhet och struktur. 

Det är svårt att se hur den andliga energi som frigjorts av Franciskus ska kunna stoppas tillbaka i flaskan igen. Men det är nyttigt med en påminnelse om att det finns de som önskar det.

 

LÄS MER: "Skaffa en importfru" – Ida Ölmedal hjälper påven på traven med syndiga svenska kvinnor

 

 

SAKPROSA

MARCANTONIO COLONNA

Il papa dittatore

141 s.

 

Av Ulla Gudmundson

Ulla Gudmundson är skribent, diplomat och tidigare Sveriges ambassadör i Vatikanstaten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!