Skamlös sexskildring för bokslukaråldern

SEXMÄSTARE. Mårten Melin skriver skamlöst för unga.
Foto: Karl Thorson.
"Mycket mer än en puss".
"Välkommen till Skogsbingelskolan".

Mårten Melin framkallar en dallrande tonårsvärld av känslor och tankar.

Isa Andersson läser erotiska skildringar för slukaråldern.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Min namne Isa, i boken "Mycket mer än en puss" gillar verkligen att onanera. Så till den grad att när mamma för sjuttioelfte gången hittar henne på sängen en eftermiddag, tycker att de ska gå till doktorn och kontrollera blodvärdena. Hon ligger ju alltid där efter skolan, och låtsas att hon vilar.

Men det är inget fel på Isa, det vet både jag och hon. Hon är bara en helt vanlig 13-åring. Eller nja, inte helt vanlig. För även om Mårten Melin är expert på att framkalla en dallrande tonårsvärld av känslor och tankar som jag inbillar mig är rätt universell, får Isa uppleva det som många i de mindre populära skikten får nöja sig med att drömma om. Och läsa om. Då är det bra att det finns författare som sätter ord på det man längtar efter. Hångla, kyssas och att snärja drömprinsen.

Och Melin gör det med en stilistisk fjäderlätthet, som får berättelsen att både bulta, dofta och kännas. Det är dialogdriven fastfood för unga i slukaråldern, med hypotalamus sprängfylld av sex och lust. Trovärdigt och naket (i ordets alla bemärkelser) förutom att replikerna "Helt sjukt!" och "Helt pinigt!" hamras in gång på gång, som för att sälja in ett ungdomligt lingo. Och ärligt talat, hur många tonåringar använder orden "fenomenalt superskönt" om att masturbera?

Behagar männen

Skildringen av Isa är befriande skamlös, hon tillerkänns både lust och agens. Men varför, varför är hon som allra lycksaligast då hon har tillfredsställt en kille sexuellt för första gången? "Det var det coolaste jag varit med om" utbrister hon och känner sig "lyckligare än någonsin". Ännu en tjej som är glad och tacksam över att få behaga en man till högen.

Mer formaliserad och enkelspårig är serieboken "Välkommen till Skogsbingelskolan", som är ett slags uppsamlingsplats för karaktärerna i Melins tidigare böcker om Monsterskolan. Mycket bågnande kalsonger, söta spöken och överhettad övernaturlighet. Det finns en tillrättalagd vardaglighet i pennans linjer som inte rimmar med tematiken, och intrigen hinner heller aldrig blomma ut i de fem korta serienoveller som serveras på rad. En bok att läsa snabbt, och glömma fort.

Trots ett överflöd av magi i själva ramberättelsen (som på olika sätt kretsar kring den mystiska Skogsbingelskolan som utbildar unga med magiska krafter) lyckas boken aldrig lyfta och trollbinda.


Isa Andersson

kulturen@expressen.se

Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra texter.

EROTIK

MÅRTEN MELIN

Mycket mer än en puss

Ålder 9-12 år

MÅRTEN MELIN och JOAKIM GUNNARSSON

Välkommen till Skogsbingelskolan

Ålder 9-12 år