Iman Meskini som Sana. Foto: NRKIman Meskini som Sana. Foto: NRK
Iman Meskini som Sana. Foto: NRK
Tjejerna i "Skam".Tjejerna i "Skam".
Tjejerna i "Skam".

Skam är tillbaka – Alla(h) måste titta

Publicerad

Gunilla Brodrej ser en lovande trailer från sista säsongen av "Skam".

I fredags kom beskedet som NRK har lyckats hålla hemligt så länge. En kort snygg trailer på hemsidan avslöjade att Sana är huvudpersonen i sista säsongen av "Skam", som släpps i dag. Iman Meskini tittar rakt in i kameran med ett snett Mona Lisa-leende. Därmed kommer det alltså äntligen att hända som har saknats så länge: att en ung muslimsk kvinna blir det agerande subjektet i en bred berättelse.

 

LÄS MER: "Skam" är obrottsligt lojal med tonåringarna

 

Om tv-serien fortsätter i samma stil som förut kommer Sanas hijab att hamna alltmer i skuggan av hennes personlighet. Ingen av de andra rollerna har ju tidigare definierats genom sin tro, bakgrund, eller uppväxt. Seriens styrka är att den går rakt på väsentligheterna. De komplexa personligheterna gestaltas inifrån, och med en sådan övertygelse och äkthet att alla måste titta.  

 

Gunilla Brodrej är scen- och ung kultur-redaktör på Expressen.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag