Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Skam" är obrottsligt lojal med tonåringarna

Noora, Vilde, Sana, Chris och Eva i "Skam". Foto: NRK
Jenter paraderar. Foto: NRK
Björn Barr, reporter och redaktör på Expressen Kultur. Foto: Olle Sporrong

Den norska tv-serien "Skam" har tagit Sverige – och stora delar av världen – med storm.

Björn Barr maratontittar på en serie som fångar tonårens alla dramer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tv-serien "Skam"

■ Den norska tv-serien "Skam" följer de fem vännerna Noora, Eva, Chris, Sana och Vilde från det att de börjar på Hartvig Nissens vidaregående skola i Oslo (motsvarande svenskt gymnasium).

■ Serien, som hade premiär 2015, vann tre priser på den norska tv-galan "Gullruten" i år, bland annat för bästa tv-drama, bästa nya programserie och årets nykomling.

■ I den första säsongen fokuserar berättelsen på Eva och hennes pojkvän Jonas. Säsong två följer Noora och hennes relation med skolans snygging William. I den tredje säsongen står i stället karaktären Isak i fokus.

■ "Skam" har hyllats för sina berättartekniska grepp, bland annat släpps en scen om dagen som varje fredag klipps ihop till ett helt avsnitt. Karaktärerna lever också egna liv på sociala medier.

■ Du kan se "Skam" på SVT Play (med svensk text) eller på NRK (med norsk text).

Hva skjer?

Här: Sverige, hugget i granit. Och där: Norge, en nation av fiskmånglare och oljebaroner.

Ändå är det därifrån som vinterns (ja, kanske årets) stora tv-snackis kommer. De som inte har sett, eller åtminstone hört talas om den norska ungdomsserien ”Skam”, vid det här laget är sannolikt lätt räknade.

”Världens bästa”, konstaterade den danska tidningen Politiken redan i augusti i år. På Twitter bönfaller människor i Argentina, Frankrike och USA NRK om att släppa en version med engelsk text. Här hemma tvingas SVT att tidigarelägga sin premiär av den andra säsongen för att blidka fansen.

Och själv stapplar man i säng alldeles för sent efter att ha maratontittat i timmar. Tungan alldeles öm efter norska ordkrumbukter som sjalu och drittsekk.

Ja, vad är det som sker?

Tonåren är förstås en tacksam tid att väva berättelser kring. Aldrig slår hjärtat lika fort, aldrig gör man lika mycket dumheter. Plötsligt gläntar barnet på dörren till en vuxenvärld av sex, svek och sprit. Tillvaron växer till ett evigt, febrigt nu.

I ”Skam” följer vi de fem tjejerna Noora, Eva, Chris, Vilde och Sana som precis har börjat på Hartvig Nissens skola i Oslo. Första säsongen följer Evas struliga relation med pojkvännen Jonas. Säsong två vänder blicken mot Noora och skolans stiligaste gutt William.

 

LÄS MER: 21 norska ord från tv-serien "Skam" du måste ha koll på

Varken moralkakor eller nostalgi

Det är alltså knappast för den nyskapande intrigens skull man sitter klistrad. Snarare för den kärlek som den gestaltas med. Avsnitten – som ofta bara är en eller ett par plågsamt långa och närgångna scener – släpps en gång om dagen för den norska publiken och klipps veckovis ihop till en sammanhängande berättelse.

Skådespelarna figurerar i stort sett aldrig utanför serien, i stället lever deras karaktärer ett eget liv på Instagram, Facebook och Snapchat. Fiktionen fortsätter när skärmarna slocknat.

Men vid sidan av det berättartekniska finliret – inget garnityr i världen kan som bekant rädda en vidbränd stek – är det den obrottsliga lojaliteten med tittarna som lämnar det största avtrycket. Här finns inga insmugna moralkakor, ingen nostalgisk blick.

Bara ett nyfiket och överraskande roligt besök i det norska tonårshjärtat.

 

Björn Barr är reporter och redaktör på Expressen Kultur.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!