Författaren och krönikören Bengt Ohlsson. Foto: CAROLINE TIBELLFörfattaren och krönikören Bengt Ohlsson. Foto: CAROLINE TIBELL
Författaren och krönikören Bengt Ohlsson. Foto: CAROLINE TIBELL
Annina Rabe är litteraturkritiker och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: CATO LEINAnnina Rabe är litteraturkritiker och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: CATO LEIN
Annina Rabe är litteraturkritiker och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: CATO LEIN

Ska riktiga karlar lukta svett och snus?

Publicerad

Annina Rabe rynkar på näsan åt Bengt Ohlssons unkna krönika i DN om män som doftar gott.

I helgen läste jag en jättekonstig krönika av Bengt Ohlsson i DN. Den handlade om att Bengt ville spöa upp alla killar som använde parfym, denna ovanliga men "pinsamma" extravagans. Hur han kan ha missat att parfym, ända sedan Aqua vera herrparfyms svunna dagar, är nästan lika vanligt bland män som bland kvinnor vet jag inte men i den bredbenta värld där han verkar röra sig luktar man kanske mest svett och snus.

Sen skriver han om ett samtal han haft med en svensk homosexuell man i Israel. Denne hade sagt att det var lättare att vara bög i Jerusalem än i Stockholm, för folk glodde mindre när man gick hand i hand med sin partner på stan. Bengt hade då kontrat med att det är precis som när han köper dasspapper. Han tycker att alla stirrar och föreställer sig att nu ska han gå hem och bajsa!

 

LÄS MER: Annina Rabe om att det inte går att äga en katt 

Pinsamt med dasspapper

Den homosexuelle mannen stirrar på Bengt med ett allt stelare leende och, oops, nu förstår han att han gått lite över gränsen. Så tokigt det kan bli. Men herregud, alla har vi ju förbjudna tankar som vi ibland bara ”råkar” häva ur oss. Som till exempel att "vi" vill spöa upp feminina män eller att det enda straighta människor tänker på när de träffar homosexuella är hur de bär sig åt när de har sex. Eller att "vi" inte tycker att homofobiskt förtryck är något värre än att känna sig pinsam när man köper dasspapper.

Jag tror att det är den där överslätande, ansvarsbefriande självironin som gör mig så extra illa berörd med den där krönikan. Faktiskt mer än den uppenbara homofobin. Man måste inte tänka efter. Man måste inte försöka ändra sitt beteende. Man kan komma undan med vilka unkna åsikter som helst om man bara ”driver med sig själv”. Som om en ”freudian slip” inte var en sanning, något man faktiskt tänkt.

 

LÄS MER: Annina Rabe om en älskad pappa 

Sköna "Benke"

Och sen kan "alla" sitta vid sina köksbord och skrocka igenkännande över sina egna fördomar och att sköna "Benke" ännu en gång vågar säga något förbjudet som de själva tycker men håller inne med. Just den typen av sanningssägande – det där "jag säger bara vad alla tycker egentligen" var kanske mer okej och lite kul för tjugo år sedan. Men i dessa tider av högerpopulism och allmänt upprörda stämningar blir associationen något helt annat.

 

LÄS MER: Så luktar Reinfeldt 

 

Annina Rabe är skribent på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag