Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Från vänsterrevansch till Trumptriumf – eller kaos

Trumpsupporter vid ett av Donald Trumps valmöten i Pennsylvania den 28/10 2020.
Foto: ANDREW H WALKER/SHUTTERSTOCK / ANDREW H WALKER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JIM WATSON / AFP TT NYHETSBYRÅN

Med bara några få dagar kvar till USA-valet är framtiden oviss och de närmaste fyra åren höljda i dunkel.

Jens Liljestrand har pratat med ett antal tyckare och tänkare och mejslat fram sju tänkbara scenarion efter tisdagens ödestimma.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ESSÄ. I stunder av osäkerhet, förvirring eller till och med rädsla kan det vara konstruktivt att skissa upp olika mer eller mindre sannolika scenarion. I USA går amerikanerna till val efter fyra omtumlande år med republikanen Donald Trump. Blir han omvald, förlorar han mot demokraten Joe Biden – eller händer något helt annat?

Med hjälp av forskare, debattörer och USA-kännare ges här sju olika versioner av framtiden – från laddstolpar på Route 66 till kaos och anarki, från dröm till mardröm, från vänster till höger.

Någonstans här finns svaret på frågan alla ställer sig: ”Vad händer sen?”


1. Joe Biden frälser världen från Trumpismen!

Efter en överraskande solklar seger kan Biden redan på valnatten fyra av sitt bländvita Hollywoodleende och förklara sig som segrare. Demokraterna tar även hem senaten och en mängd delstatsparlament och får därmed makt över hela det politiska systemet.

– Det räcker inte att Trump förlorar, tycker den nyliberale författaren och debattören Johan Norberg, Trumpismen måste också göra det. Det bästa vore därför om Trump förlorar så kolossalt att hans möjliggörare inom republikanerna blir så fullständigt förnedrade att populismen framstår som en återvändsgränd och en parentes.

Johan Norberg.
Foto: PRESSFOTO / CATO INSTITUTE

Biden reparerar snabbt USA:s internationella samarbeten genom att återupprätta allianser och avtal och avbryter handelskrigen. Inrikes är han tråkig och måttfull men kompetent och blir därmed enormt populär, vilket bäddar för ytterligare en solid seger när han som 81-åring ställer upp igen 2024.


2. Biden vinner – Harris tar över.

I det här scenariot vinner Biden fortfarande klart. Men triumfen blir kortvarig, han visar sig snabbt vara trött och passiv och skandalerna kring sonen Hunter Biden vill aldrig ebba ut. Ganska snart lämnar han över till vicepresidenten Kamala Harris, som blir historisk som USA:s första kvinnliga president.

– Inte för att vara elak skulle det bästa som kunde hända vara att Biden efter halvtid måste sluta på grund av sjukdoms- eller åldersskäl, tycker Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria, som önskar sig en ny klimat- och miljöpolitik.

– På min önskelista finns en reformering av USA:s infrastruktur, som ett första svar på klimatförändringarna. Eldrivna snabbtåg längs hela ost- och västkusten vore en dröm, liksom en elektrifierad Route 66 med laddstolpar över hela landet.

Med Harris tar Demokraternas vänsterflygel över och driver igenom skattehöjningar, välfärdssatsningar och nya vapenlagar i snabb takt. Hårt pressad av bland annat Black lives matter-rörelsen sker en nedmontering av poliskåren. Man tvingar också fram förändringar av domstolssystemet med fler domare i Högsta domstolen för att utjämna oddsen. Samtidigt ökar polariseringen, debatten hårdnar och en alltmer förbittrad höger börjar se valet 2024 som ett ödesval mot socialismen.


3. Biden vinner – än sen då?

Efter veckor av utdragen rösträkning och juridiska stridigheter kan Demokraterna andas ut. Biden blir president med minsta möjliga marginal, medan Republikanerna behåller senaten. Men snabbt hopar sig problemen. Löftet att skydda medborgarna från den okontrollerade spridningen av Covid-19 visar sig omöjligt att leva upp till och högern är inte sena med att ge den nya presidenten skulden för eländet.

– Även utan vetenskapsförnekaren Trump var USA dåligt rustade för pandemin, säger Emma Frans, vetenskapsjournalist och forskare i medicinsk epidemiologi. Riskfaktorer som fetma är vanliga och sjukvårdskostnaderna är höga. Det är så klart ett bättre scenario att Biden vinner, men jag tror att många kommer att bli besvikna över att allt inte löste sig bara för att Trump försvann.

Emma Frans.
Foto: JANERIK HENRSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utan stöd i senaten blir andra reformer svåra att genomföra, och Högsta domstolen ser till att sjukvårdsförsäkringen skrotas och andra reformer blockeras. Ekonomin fortsätter gå kräftgång med gigantiska underskot. Mellanårsvalet 2022 blir en rejäl smocka och Biden blir vingklippt och i praktiken maktlös. Han ställer inte upp i nästa val och Harris betraktas som förbrukad efter alla svikna löften. Demokraternas misslyckande bäddar för en vänsterrevolt mot partietablissemanget – men också en chans för Republikanerna att framstå som handlingskraftiga och regeringsdugliga.


4. Trump vägrar avgå – mardrömmen blir sann.

Efter veckor av utdragen rösträkning och juridiska stridigheter kan Donald Trump andas ut. Tack vare den nytillträdda domaren Amy Coney Barrett ger Högsta domstolen honom i praktiken valsegern med röstsiffrorna 5-4, sannolikt genom att ogiltigförklara tusentals poströster i Pennsylvania, Wisconsin eller Michigan.

– Det värsta apokalyptiska scenariot vore om Trump vägrar acceptera valförlust, säger Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan. Då riskerar våldsamheter att bryta ut mellan grupper.

Demokraterna har lärt sig läxan efter nederlaget i Florida 2000 och ger sig ut på gatorna i massdemonstrationer. Strejker, protester och våld från båda sidor får Belarus att blekna vid jämförelse. Samtidigt fortsätter pandemin skörda dödsoffer, USA:s ekonomi skjuts i sank och Trumps popularitet sjunker som en sten. Världen börjar nu allmänt betrakta USA som ett land på fallrepet, styrt av en förvirrad och oförutsägbar tyrann. Andra stormakter ser chansen att koppla greppet om världspolitiken.

– På sikt om Trump sitter kvar så finns det risk att USA lämnar Nato och ger fritt spelrum för Kina, Ryssland och andra despoter, tror Ranstorp.


5. Trump vinner – världen gråter.

Opinionsmätningarna hade fel igen – Trump vann relativt komfortabelt med ungefär samma siffror som 2016. Segern ses som ett tydligt mandat att fortsätta driva USA i konservativ riktning. Sjukvårdsförsäkringen skrotas, välfärden urholkas, skatter sänks och den kristna högerns värderingar kommer allt mer att prägla samhället. Det blir i praktiken illegalt att göra abort och homoäktenskapet avskaffas. Kampen mot klimatkrisen betraktas allmänt som förlorad och den globala vänsterrörelsen börjar se USA som det stora hotet mot planetens framtid.

– Skrämselretorik, rasism och kvinnofientlighet är hörnstenar i Donald Trumps politik, säger Gudrun Schyman, tidigare partiledare för både Fi! och V. Han utgår från föreställningen om att den vite mannen, helst kristen, är den överlägsne i samhället. Övriga folkgrupper, dit även kvinnor räknas i Donald Trumps världsbild, är underordnade och behöver kontrolleras och hållas i schack.

Gudrun Schyman.
Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

– USA:s klimatpolitik riskerar att bli ett hot mot kvinnor i fattiga länder. Klimatförändringarna drabbar i första hand länder där en majoritet av befolkningen är beroende av jordbruket för sin överlevnad. Och bland de fattigaste jordbrukarna hittar man övervägande kvinnor som odlar en liten bit mark med enklast tänkbara handredskap.

Tack vare nya domare kan valsystemet fortsätta riggas för att minska valdeltagandet bland vänsterväljare. 2024 låter sig något av Donald Trumps barn, sannolikt Ivanka Trump, väljas till president i ett land som allt mer har börjat likna Ungern, Polen och Ryssland.


6. Trump frälser världen!

Trump vinner överlägset och med ett brett mandat. Eftersom han nu inte längre kan bli omvald kan han kosta på sig att sänka garden och öppna upp för uppgörelser över partigränserna och en bredare diskussion om USA:s framtid.

I detta scenario kan till exempel rättsväsendet reformeras så att betydligt färre sitter i fängelse (för närvarande har USA världens högsta andel fängslade per capita), något som lyfter hans popularitetssiffror hos många minoriteter. Den sedan flera år utlovade förbättrade sjukvårdsförsäkringen ser äntligen dagens ljus. Infrastrukturen repareras och produktionen slår nya rekord. Trump drar ner eller avlägsnar helt USA:s militära närvaro runtom i världen och tiotusentals soldater kan återvända hem. Det som många bedömer som Trumps största utrikespolitiska framgång, den senaste tidens fredsavtal mellan Israel och en rad länder i Mellanöstern, kommer att fortsätta.

– Trump har omförhandlat Nafta, pressat fram högre engagemang hos andra Nato-medlemmar, satt Iran på plats utan att starta nya krig och vägrat ge Kina fortsatt övertag i handeln, säger Dick Erixon, debattör och chefredaktör för Sverigedemokraternas webbtidning Samtiden.

– Om han får fortsätta kommer han säkert att som den affärsman han är sluta fredsavtal där inga heliga kor finns, utan där man försöker komma fram i vinn-vinn-lösningar som är det vanliga i näringslivet.

I det optimistiska Trumpscenariot sker ingen utveckling i autokratisk riktning utan den amerikanska demokratin lunkar vidare. 2024 har USA och omvärlden delvis omprövat Donald Trumps ledarskap och han är vid slutet av sin tid som president både folkkär och respekterad; en Ronald Reagan för 2000-talet. Mike Pence lovar att tryggt fortsätta arbetet med att ”Make America Great Again”.


7. Kaos, våld och maktvakuum.

Ett scenario som är troligare än kanske någonsin sedan amerikanska inbördeskriget, är att valet leder till nationens sönderfall.

– Det många fruktar just nu är en lång period – kanske flera veckor – av osäkerhet innan ett resultat fastställs, säger Malin Ekman, USA-korrespondent för SvD. Ett slags undantagstillstånd av demonstrationer och våldsamma upplopp. Risken är förstås att valresultatet, även om det fastställs officiellt, betvivlas av delar av befolkningen även efteråt.

Poliser bevakar en demonstration i Portland, Oregon den 29/10 2020.
Foto: GORAN TOMASEVIC / REUTERS X90012

En utdragen rösträkning med juridiska beslut som uppfattas som i strid med folkviljan, en befolkning som har beväpnat sig, ett land där det redan före valet pågår våldsamma upplopp i storstäderna, allt medan pandemin skördar nya offer och raserar ekonomin – det är inte långsökt att tänka sig att guvernörer i delstater som Kalifornien, New York eller Massachusets skulle inleda processer för att lämna unionen eller åtminstone begränsa Washingtons inflytande.

En alltmer desperat och isolerad Trump skulle då förmodligen inte tveka att använda statens vittförgrenade polisiära resurser för att ta kontroll över kaoset.

– Det värsta som kan hända är att utfallet förblir oklart och extremhögern mobiliserar miliser som polisväsendet inte vill eller kan kontrollera, säger Erik Angner, professor i praktisk filosofi och amerikansk medborgare.

– Jag tror inte på ett fullskaligt inbördeskrig – vänstern har ingen motsvarande våldsapparat – men detta skulle kunna leda till en lång tid av lokala oroligheter och våldsamheter samtidigt som det uppstått ett maktvakuum på den federala nivån.


Utöver de ovan citerade personerna har även Katarina Tracz, analytiker på tankesmedjan Frivärld, Johan Ingerö, strateg för Kristdemokraterna och America Vera-Zavala, författare och debattör bidragit med underlag till denna artikel.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.