Rolf-Göran Bengtsson hemma i Tyskland. Foto: Tomas Leprince
Rolf-Göran Bengtsson hemma i Tyskland. Foto: Tomas Leprince

Sittopp från damsadeln

Publicerad
Uppdaterad
Rolf-Göran Bengtsson är värd sitt pris, men visar också att jämställdheten inom ridsporten är en chimär, konstaterar Nina Lekander.
Kungsgården vid Drottningholm. varifrån kungen i vår slänger ut ett fyrtiotal hästar och deras sörjande ryttare.
Rolf-Göran Bengtsson har just fått Jerringpriset och visat att ridsportens formella jämlikhet mellan könen - de tävlar på lika villkor - är en chimär. Bengtsson är bäst, men illustrerar att för en chans i eliten behövs de traditionellt manliga attributen makt och pengar. Även kallat tur:
Föräldrar som tidigt kan ge ryttaren helst flera bra hästar som de har råd att skjutsa land och rike runt på tävlingar. Boende på egen gård eller åtminstone landsbygden där hästhållning är relativt billigt. Dyra tränare. Kurser i helst Tyskland, där glappet mellan bredd och elit är ännu större än i Sverige. Sponsorer.Ridskoletjejer och hobbyryttare
göre sig ej besvär. Särskilt inte i Stockholmstrakten, där hela tre stall - alla på kunglig mark och med goda kommunikationer - hotas av vräkning och nedläggning. På det att ridning åter blir en rikemanssport och "den svenska modellen" - kommunalt stödda skolor för landets andra största idrott - monteras ner även här.

Bäste kung, rädda Kungsgården, Östermalms ridskola och Stockholms ridhus!
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag