Sista utposten

Hotad institution. Delägaren Pontus Soldén befarar att Rönnells antikvariat riskerar nedläggning.
Foto: Alexander Donka

Det älskade antikvariatet Rönnells på Birger Jarlsgatan i Stockholm riskerar att få stänga. Björn af Kleen ser de sista resterna av en gammaldags bildningsvärld drivas bort från city.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Rönnells antikvariat i centrala Stockholm är hotat. Den tidigare subventionerade lokalhyran höjs till marknadsnivå och ägarna till den 84 år gamla kulturinstitutionen ser början på slutet.

Strax före Birger Jarlsgatan övergår i Stureplan ligger Rönnells med omkring 100 000 volymer på totalt 800 kvadratmeter. Butiken doftar gammeldags bildning och de jordfärgade banden bildar en fresk över en nyligen förlorad lärdomsvärld. I måndags eftermiddag stod källarluckan mot trottoaren på vid gavel. En färsk laddning från författaren och kritikern Torsten Ekboms senaste utrensning landade på den manuella varuhissen. Så blev Rönnells källare, ett sista Shangri-La för Stockholms boksynta, ännu mer svårforcerad.

- Du kan ju tänka dig att flytta det här, säger Pontus Soldén, inköpsansvarig delägare, och tittar ut över 400 kvadrat bokskatt. Rönnells är sin lokal. Vi yngre i personalen kanske skulle hitta på något nytt tillsammans i framtiden. Men det skulle inte bli som här, som Rönnells.


Rönnells antikvariat, grundat av Gösta Rönnell 1929, har legat i samma hus sedan 1933. En hyresförhandling med fastighetsföretaget Humlegården, ägt av Länsförsäkringar, resulterade nyligen i besked om att subventionen av marknadshyran från värden kommer att upphöra under de nästkommande åren.

- Det innebär ett hot, det gör det. Det handlar inte om ockerhyra. Men om vi hamnar på en marknadsnivå blir det avsevärd skillnad. Vi är en inrättning som kör på i full fart och får bra respons men det kommer antagligen inte att räcka ända fram, säger Pontus Soldén.

- Som ett av världens ledande antikvariat har Rönnells bidragit med en bra image till kvarteret, säger Humlegårdens pressansvarige Per-Arne Rudbert. Men den sponsrade hyran har varit för låg. Vårt ansvar är att förvalta vår ägare Länsförsäkringars pengar. Därför har vi gjort en femårsplan med successivt höjd hyra. Jag hoppas Rönnells klarar den.

Rönnells är ett ovanligt levande antikvariat, i måndags kväll rymde lokalen ett samtal om feministisk performance med Mara Lee och Beata Berggren, som samtidigt brottas med en föråldrad affärsidé. Konkurrensen från nätets hobbyhandlare, pensionärer med gott om tid, har gjort tidigare exklusiva titlar mer mainstream och sänkt andrahandspriserna på böcker. Rönnells nya roll som värd för författarsamtal har lockat en ny publik. Men inte nödvändigtvis ökat kassaflödet.


- Problemet är att vi inte har någon buffert. Våra löner är redan under all kritik. Till skillnad från andra institutioner har vi inget kulturstöd. Hela utvecklingen är att antikvariaten lägger ned eller bantar sig till lokaler för utlämning från nätköp, säger Pontus Soldén.

Rönnells antikvariat byggde upp sitt internationella renommé efter andra världskriget, då Gösta Rönnell sålde omfattande akademiska samlingar till sargade kulturinstitutioner på kontinenten. På 1980-talet var Rönnells fortfarande en vallfärdsplats för europeiska storhandlare. Samtidigt som den verksamheten digitaliserats har den lilla kunden, den boksamlande herren, dött ut. I dag är Rönnnells en av få platser i offentligheten som förvaltar den generationens kvarlåtenskap: 1900-talets privatsamlingar.

- De kan ju inte slänga böcker, säger författaren Kristian Petri, författare till nyutkomna romanen "Träsket", en fantasi med förgreningar i Rönnells källare. De har räddat mina gamla restupplagor undan makulatur i någon av sina garderober. De har stora lador på landet fulla av böcker.

I takt med att de specialiserade boklådorna blir färre, och allmänbiblioteken gallrar sina källarbestånd, har antikvariaten fått en ny roll som kunskapsbärare. Rönnells granne, Sture bibliotek i Östermalmstorgs tunnelbana, håller sig med högst tre år gamla böcker och satsar på att vara ett "showroom för ny litteratur på svenska och engelska", som bibliotekarien Lisbeth Lindvall säger.


- I och med att den fysiska bokhandeln är på reträtt är det viktigt att slå vakt om en sådan här lokal på en sådan här adress. Det finns en kulturpolitisk funktion i att bokhandeln hävdar sig 300 meter från Stureplan, säger Torbjörn Schmidt, ordförande för Rönnells vänförening.

- Det vore katastrofalt för city, denna sista plats för samtal i en högoktanigt kommersiell miljö, säger Kristian Petri.

- Man kan inte lägga ned Rönnells, säger författaren Stig Larsson. Man får hjälp att hitta böcker där som man inte kan spåra någon annanstans. Det måste finnas kvar.