Siktar mot stjärnorna

TONSÄKRA. Författarna Anita Santesson och Ralf Novák-Rosengren.
Foto: Athina Strataki

Jens Liljestrand läser "5768 visningar på Youtube" och fängslas av hur romanen lyckas fånga högstadietidens kändisdrömmar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

14-åriga Rosita Roos har fyra affischer i sovrummet hon delar med sin lillebror, föreställande Whitney Houston, dansbandssångaren Christina Lindberg, R&B-gruppen TLC samt Zlatan (trots att Rosita "avskyr fotboll). Interiören, beskriven på första sidan, sätter genast tonen för romanen "5768 visningar på Youtube".

Rosita fantiserar om att flytta till New York och bli en världsberömd sångerska eller filmstjärna. I verkligheten går hon om sjuan eftersom hon har skolkat för mycket. På skolan jagas hon av ett nazistiskt skinheadsgäng och utsätts ständigt för lärarnas fördomar. Hemma har hon en svårt sjuk mor som behöver pengar för sin rehabilitering och en morbror som missbrukar och äts upp av sorg och ångest efter att myndigheterna "gjorde så att han inte skulle kunna få barn".


Så anordnas en talangjakt på skolan och Rosita hamnar i en slump i ett nystartat tjejband. Och plötsligt är hon på väg från en plats i marginalen mot rampljuset.

"5768 visningar på Youtube" är en medryckande och sympatisk roman som på ett skickligt sätt flätar ihop högstadietidens kändisdrömmar med ett socialt och politiskt budskap. Den lägger sig nära den ungdomsgeneration som på sätt och vis lever i en bekräftelsetörstande digital offentlighet - blogganteckningar, Facebookstatusar, sms och mobilkameror som filmar varje steg. Samtidigt tar den upp och ställer frågor kring klassklyftor, rasism och grupptryck. Tjejbandet sätter Rositas vänskap med bästisen Ella, som även hon är rom, på hårda prov. Är det bättre att tänka på sig själv än att vara solidarisk med sin "grupp"?


För barn som saknar kunskap om hur antiziganism har präglat och fortfarande präglar det svenska samhället, ger boken därtill en nyttig inblick i hur traumat från generationer av rasism och förföljelse kan lägga sig som en skugga över en tonårings uppväxtmiljö. Och hur såret som inte läker till slut ändå kan bli en källa till stolthet och revansch.

Roman

"5768 visningar på Youtube"

Ralf Novák-Rosengren
Anita Santesson

Opal förlag

Ålder 12+