TONSÄKRA. Författarna Anita Santesson och Ralf Novák-Rosengren. Foto: Athina Strataki
TONSÄKRA. Författarna Anita Santesson och Ralf Novák-Rosengren. Foto: Athina Strataki

Siktar mot stjärnorna

Publicerad

Jens Liljestrand läser "5768 visningar på Youtube" och fängslas av hur romanen lyckas fånga högstadietidens kändisdrömmar.

14-åriga Rosita Roos har fyra affischer i sovrummet hon delar med sin lillebror, föreställande Whitney Houston, dansbandssångaren Christina Lindberg, R&B-gruppen TLC samt Zlatan (trots att Rosita "avskyr fotboll). Interiören, beskriven på första sidan, sätter genast tonen för romanen "5768 visningar på Youtube".

Rosita fantiserar om att flytta till New York och bli en världsberömd sångerska eller filmstjärna. I verkligheten går hon om sjuan eftersom hon har skolkat för mycket. På skolan jagas hon av ett nazistiskt skinheadsgäng och utsätts ständigt för lärarnas fördomar. Hemma har hon en svårt sjuk mor som behöver pengar för sin rehabilitering och en morbror som missbrukar och äts upp av sorg och ångest efter att myndigheterna "gjorde så att han inte skulle kunna få barn".

 

Så anordnas en talangjakt på skolan och Rosita hamnar i en slump i ett nystartat tjejband. Och plötsligt är hon på väg från en plats i marginalen mot rampljuset.

"5768 visningar på Youtube" är en medryckande och sympatisk roman som på ett skickligt sätt flätar ihop högstadietidens kändisdrömmar med ett socialt och politiskt budskap. Den lägger sig nära den ungdomsgeneration som på sätt och vis lever i en bekräftelsetörstande digital offentlighet - blogganteckningar, Facebookstatusar, sms och mobilkameror som filmar varje steg. Samtidigt tar den upp och ställer frågor kring klassklyftor, rasism och grupptryck. Tjejbandet sätter Rositas vänskap med bästisen Ella, som även hon är rom, på hårda prov. Är det bättre att tänka på sig själv än att vara solidarisk med sin "grupp"?

 

För barn som saknar kunskap om hur antiziganism har präglat och fortfarande präglar det svenska samhället, ger boken därtill en nyttig inblick i hur traumat från generationer av rasism och förföljelse kan lägga sig som en skugga över en tonårings uppväxtmiljö. Och hur såret som inte läker till slut ändå kan bli en källa till stolthet och revansch.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag