Sigge Eklund. Foto: Cornelia NordströmSigge Eklund. Foto: Cornelia Nordström
Sigge Eklund. Foto: Cornelia Nordström
Joel Halldorf. Foto: Mikael SjöbergJoel Halldorf. Foto: Mikael Sjöberg
Joel Halldorf. Foto: Mikael Sjöberg

Sigge Eklund: "Blind tro ligger bakom krig"

Publicerad

Religion och andra bevisförnekande trosyttringar orsakar både krig och fördomsfullhet.

Det skriver Sigge Eklund i sin replik till teologen Joel Halldorf.

I onsdags publicerade dessa kultursidor en artikel av teologen Joel Halldorf, där han kritiserade ett uttalande jag gjort i avsnitt 187 (24/12 2015) av "Alex & Sigges podcast". Det jag sa var att jag önskade att "acceptansen för tro blir mindre" eftersom tro – alltså människosläktets tendens att förlita sig på magkänsla och underkasta sig doktriner – historiskt resulterat i rätt mycket hemskheter, inte minst krig. Detta ganska okontroversiella uttalande fick Halldorf att skriva ett helt tidningsuppslag till trons försvar – där han bland annat försökte övertyga läsarna om att religion inte alls ligger bakom särskilt många krig ("endast drygt 100") och att terrororganisationer som IS inte bara drivs av religiösa motiv utan också politiska och kulturella. Han styrkte därmed min tes.

Handlade om tro i allmänhet

Podcastinslaget handlade nämligen inte bara om vilken skada religiös tro åsamkat mänskligheten, utan tro i allmänhet. Om Halldorf hade lyssnat lite noggrannare i stället för att – som den teolog han är – utgå från att jag bara talade om religion, hade han insett det.

Mitt budskap var att tro i alla dess former – oavsett om den yttrar sig i gudstro, homofobi, antifeminism, främlingsfientlighet, doktrinär politik eller slarvigt skrivna artiklar – är sprungna ur samma källa: en känslomässig övertygelse som är så stark att den troende tycker sig kunna strunta i motbevis.

Önskar att acceptansen minskar

Det jag sa var att eftersom trosyttringar bygger på samma (lösa) grunder, har den som tror på x förverkat sin rätt att kritisera slutledningsförmågan hos den som tror på y. De har ju jobbat likadant: Hört ett rykte, läst en saga, känt en känsla. Blivit upprörda över något de tycker går emot den egna tron.

Trots detta antyder Halldorf att religionen förtjänar en särställning bland trosyttringarna – som om den vore noblare. Han förklarar dock aldrig riktigt varför. Att religion ligger bakom "endast drygt 100" krig känns inte som något blytungt argument. Så trots Joel Halldorfs ambitiösa artikel önskar jag fortfarande att acceptansen för bevisförnekande trosyttringar – religion inkluderat – minskar, eftersom de orsakar både fördomsfullhet och krig.

 

Sigge Eklund

Sigge Eklund är författare och podcastprofil

Kulturen@expressen.se

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag