Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sexkrisen är inte kapitalismens fel

Joel Halldorf, Liv Strömquist och Amanda Broberg.
Amanda Broberg.
Liv Strömquist.
Foto: ANNA HALLAMS
Joel Halldorf.
Foto: Christer Sturmark / Fri tanke

Joel Halldorf ser ett katolskt stråk i Liv Strömquists kritik mot senkapitalismens kontraktuella sexualmoral.

Amanda Broberg tycker att båda mest rider sina egna käpphästar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Joel Halldorf anar en ”katolsk sensibilitet” när Liv Strömquist beskyller senkapitalismen för det havererade samtalet om sex. Halldorfs artikel på Expressens kultursida (2/10) tar sin utgångspunkt i ett avsnitt av podcasten ”Stormens utveckling” (#59), där Strömquist benar ut två läger.

Å ena sidan ser hon i porrdebatten en sedlig längtan efter ”normal sexualitet”, å andra sidan en gränslös sexualsyn där samtycket är det enda moraliska rättesnöret.

Halldorf skrider då genast till verket och tolkar långsökt in en katolsk längtan hos Strömquist. Han faller därmed i den mest halldorfska av fallgropar: att se religiöst sökande varhelst någon fördjupar sig i en existentiell fråga.

Strömquists inlägg är ett intelligent bidrag i samtalet om sex. Men tyvärr tar också hon tillflykten till sin egen käpphäst: kritiken mot kapitalismen. Hon menar att den endimensionella samtyckesmoralen är ett uttryck för en senkapitalistisk sexualsyn. Denna har ”skruvats upp till en maxvolym i kapitalismen som lever på att skapa och maximera mänskliga begär.” Den ”härskande ideologin”, som Ola Söderholm kallar kapitalismen i samma avsnitt, har skapat en människosyn där sexualiteten bara blir en fråga om tillfälliga kontraktsrelationer.

Strömquist ser kapitalismen som ett slags nihilism, vilket faktiskt påminner om Halldorfs kritik mot liberalismen. Men hon, som ändå är en av Sveriges feministiska folkbildare, glömmer en avgörande pusselbit.

Den sexpositiva feminismen har varit högst delaktig i att göra frigjordheten till ett ideal, från Erica Jongs ”Rädd att flyga” på 1970-talet, till ”Sex and the city” in på 00-talet. Här odlas idén om att det alltid finns något att hämta i den sexuella utlevelsen, och besvikelsen när det inte gör det, eller än värre, mest resulterar i mörker, är i dag ett återkommande tema.

”Sex and the city”-gänget.
Foto: JERRY WATSON / CAMERA PRESS/IBL

I podcasten ”Cafe Q” lyfter Anna Björklund att ”ta för sig sexuellt-feminismen” – med det falska löftet om att inget ont ska hända en – har fått en backlash eftersom den inte sällan kan leda till obehagliga eller till och med farliga situationer. I en av årets kritikerrosade romaner, Sofia Rönnow Pessahs ”Männen i mitt liv”, återkommer också temat: ”Jag vill vara frigjord, men jag lyckas inte mer än att uppfylla deras och min fantasi av vad en frigjord kvinna är”, reflekterar protagonisten Sonia.

Vill man, som Liv Strömquist, ifrågasätta ”kontraktssexualiteten” finns det mer att hämta i populariserandet av BDSM-genren och den naivt sexpositiva kulturen i den förhärskande feminismen, än i kapitalismens påstådda järngrepp om sängkammarlivet.

Samtyckesidealet som ju har implementerats i lag är också resultatet av en bred politisk uppslutning, snarare än att ”liberaler tror att det löser allt”.

Det är svårt att förstå hur någon kan få Strömquists kritik till en längtan efter ett mer religiöst synsätt. Den förlösande romantiken, som hon så fint skildrar i ”Den rödaste rosen slår ut”, går stick i stäv med det stränga i katolicismen. Den är heller inget som enbart sker innanför äktenskapets lyckta dörrar.

Liv Strömquist, som jag läser och hör henne, är lika lite katolik som hon är kapitalist.


Amanda Broberg

Amanda Broberg är skribent och författare till ett av kapitlen i ”Feminism – en antologi” (Timbro förlag, 2020).

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=73717&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.