Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sett i Köln: Synt med promenadkäppar

Ung eller gammal? Foto: Christoph Hardt
Det ena och det andra. Foto: Christoph Hardt
Köln ligger i Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland. Foto: Erik Lind

Just can't get enough: Charlotte Wiberg synar gymnasiala poser hos pensionärer på Amphifestivalen i Köln.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KÖLN. Enligt uppgift skulle vi vara i åldersspannet 6–60+, vi 16 000 svartklädda människor som intog Köln och goth- och syntfestivalen Amphi i helgen. Men jag är säker på att kvinnan med rullator var över 80.

Stämningen var varm och vänlig, deltagarna påfallande glada, välsminkade oavsett rynkor och finklädda oavsett kroppsform, i sådant som korsetter, nätstrumpor, uniformsmössor, läderrockar, gasmasker, höga kängor och (mina favoriter) tischor med negativa budskap som "Man kan också dricka utan att ha roligt", "Livet är frågan, döden är svaret", "Gud hatar även dig", "Helvetet över Berlin".

 

Förr var detta en ungdomskultur. Nu bara fortsätter vi, precis som banden bara fortsätter och fortsätter att existera, ibland, som Tangerine Dream, i flera generationer. Allt det där som brukar kallas gymnasialt, den existentiella bottensatsen, dödsfixeringen, poserandet och de teatrala uttrycken - vi har ju alltid egentligen vetat att det är sådant livet vävs av. Och nu har vi förstått att vi inte behöver skiljas från det.

Nej, det behöver inte handla om 1980-talsnostalgi att lyssna på syntmusik. Det finns en levande subkultur med många undergrupper där omkring. I Tyskland tryggas framtiden av viss återväxt.

 

I Sverige är upplevelsen kanske mer av ett kollektivt åldrande, men vi stretar på, vi har våra träffpunkter och årliga ritualer/festivaler. Hjälpmedel som så småningom blir aktuella, som promenadkäppar, droppställ, syrgasmasker och örontrattar, kommer att smälta bra in i estetiken. Shock och andra alternativaffärer kanske redan nu borde börja fundera på hur sådant kan införlivas i kommande sortiment.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!