Ung eller gammal? Foto: Christoph HardtUng eller gammal? Foto: Christoph Hardt
Ung eller gammal? Foto: Christoph Hardt
Det ena och det andra. Foto: Christoph HardtDet ena och det andra. Foto: Christoph Hardt
Det ena och det andra. Foto: Christoph Hardt
Köln ligger i Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland. Foto: Erik LindKöln ligger i Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland. Foto: Erik Lind
Köln ligger i Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland. Foto: Erik Lind

Sett i Köln: Synt med promenadkäppar

Publicerad

Just can't get enough: Charlotte Wiberg synar gymnasiala poser hos pensionärer på Amphifestivalen i Köln.

KÖLN. Enligt uppgift skulle vi vara i åldersspannet 6–60+, vi 16 000 svartklädda människor som intog Köln och goth- och syntfestivalen Amphi i helgen. Men jag är säker på att kvinnan med rullator var över 80.

Stämningen var varm och vänlig, deltagarna påfallande glada, välsminkade oavsett rynkor och finklädda oavsett kroppsform, i sådant som korsetter, nätstrumpor, uniformsmössor, läderrockar, gasmasker, höga kängor och (mina favoriter) tischor med negativa budskap som "Man kan också dricka utan att ha roligt", "Livet är frågan, döden är svaret", "Gud hatar även dig", "Helvetet över Berlin".

 

Förr var detta en ungdomskultur. Nu bara fortsätter vi, precis som banden bara fortsätter och fortsätter att existera, ibland, som Tangerine Dream, i flera generationer. Allt det där som brukar kallas gymnasialt, den existentiella bottensatsen, dödsfixeringen, poserandet och de teatrala uttrycken - vi har ju alltid egentligen vetat att det är sådant livet vävs av. Och nu har vi förstått att vi inte behöver skiljas från det.

Nej, det behöver inte handla om 1980-talsnostalgi att lyssna på syntmusik. Det finns en levande subkultur med många undergrupper där omkring. I Tyskland tryggas framtiden av viss återväxt.

 

I Sverige är upplevelsen kanske mer av ett kollektivt åldrande, men vi stretar på, vi har våra träffpunkter och årliga ritualer/festivaler. Hjälpmedel som så småningom blir aktuella, som promenadkäppar, droppställ, syrgasmasker och örontrattar, kommer att smälta bra in i estetiken. Shock och andra alternativaffärer kanske redan nu borde börja fundera på hur sådant kan införlivas i kommande sortiment.

Charlotte Wiberg
Charlotte Wiberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag