Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ser ni inte vad kapningen i Belarus påminner om?

Dmitri Plax är författare, översättare och radioproducent.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ryanairs flygplan med 170 passagerare ombord, tvingades nödlanda i Belarus huvudstad Minsk.
Foto: MINDAUGAS KULBIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexander Lukashenko.
Foto: TASS / VALERY SHARIFULIN/TASS/SIPA USA SIPA USA

Att ett Ryanairplan tvingas ner i Minsk för att KGB skulle kunna gripa en regimkritisk bloggare är den senaste i raden av oroande nyheter från Belarus.

Dmitri Plax vill att vi ser de historiska parallellerna till händelserna. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Dåliga nyheter från Belarus duggar tätt. Några toppar under de senaste dagarna: Politiska fångar i belarusiska fängelser får gula lappar fastsydda på sina kläder. Landets största internetportal TUT.by läggs ner av myndigheterna som stormar dess kontor, genomsöker anställdas bostäder, arresterar medarbetare och sätter den framlidne grundarens Juryj Zissers änka – kulturologiprofessorn Julija Tjarnjauskaja i husarrest. En enligt familjen helt frisk femtioårig politisk fånge Vitold Asjurak dör i fängelset av ”hjärtstillestånd”. Och nu detta: Ryanairs flygplan på väg från Aten till Vilnius tvingas ner över belarusiskt luftrum för att KGB skulle kunna gripa en regimkritisk bloggare som är ombord.

Bloggaren Raman Pratasevitj är medgrundare till en telegramkanal som heter Nexta. Nexta administreras från utlandet och är en av de viktigaste oberoende informationskällor om vad som händer i dagens Belarus. Pratasevitj bor utomlands och är av allt att döma en försiktig och säkerhetsmedveten tjugosexåring. Men även en sådan person har nog svårt att föreställa sig att ett passagerarflygplan på väg från ett EU-land till ett annat EU-land skulle kunna kapas i luftrummet av myndigheter i ett tredje, icke EU-land. Kapas, med de belarusiska myndigheternas förklaring: att de fått information om en bomb ombord och därför tvingade planet att landa med hjälp av ett jaktflygplan. Det verkar minst sagt osannolik.

Belarus är det enda landet på kontinenten som har kvar dödsstraff som regelbundet verkställs.

Raman Pratasevitj anklagas av regimen för ”organisering av massoroligheter” och hotas med dödsstraff. Belarus är det enda landet på kontinenten som har kvar dödsstraff som regelbundet verkställs.

Jag är ingen stor vän av historiska paralleller. Men gula tyglappar, plötsliga dödsfall av politiska motståndare, pogromer och gisslantagande, flagrant och demonstrativt brott mot internationella regler, bestialiskt och utstuderat våld. Påminner det inte om nåt? EU, politiker, någon?


Dmitri Plax är författare, radioproducent och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på Expressen nya mediepodd

https://embed.radioplay.io?id=83893&country_iso=se

Expressens kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind tar er med bakom kulisserna i medievärlden och fångar upp snackisarna. Varje vecka med en spännande gäst.