Elegant Machinery Foto: Depeche Mode Baar
Elegant Machinery Foto: Depeche Mode Baar

Sent ska syntarna vakna

Publicerad
Uppdaterad
Johan Wirfält om den osynkade sverigedemokraten.
På gymnasiet var ett par av mina bästa kompisar syntare. De lyssnade på Front 242 och, förstås, Depeche Mode. De hade läderrockar, skarpa sidbenor och nackar snaggade ner till skinnet. De pratade om socialism och ABF, där de kunde starta studiecirklar för att finansiera inköp av trummaskiner till sitt band.
I skolan, däremot, trodde folk att de var nynazister.
Den högerextrema stämpeln har syntkulturen dragits med sedan tidigt 80-tal, då tyska DAF ekiperade sig i gestapoliknande läder och släppte den (ironiska) dansdängan ”Der Mussolini”. Lika länge har mången missförstådd syntare vänt sig mot fascistanklagelserna.

Om detta påminner en diskussion som blossat upp i svenska syntkretsar de senaste veckorna. I början av november offentliggjorde nystartade synt- och electronicafestivalen Stockholm Goes Alternative sitt program för nästa år. Bland de bokade artisterna finns Elegant Machinery, en trio som i över 20 år släppt skivor med snäll nostalgisynt. Fansen kallar dem EM. De låter ungefär som ett svengelskt Human League.
Dessutom heter en av Elegant Machinerys medlemmar Richard Jomshof.
Jomshof, riksdagsman sedan september, är som bekant en av Sverigedemokraternas chefsideologer. Han sitter i partistyrelsen samt verkställande utskottet och är ansvarig utgivare för partiorganet SD-kuriren.
Elegant Machinery är ett ”icke-politiskt band”, förklarade han i en intervju förra året, musiken ”handlar om att ha roligt” och av de övriga medlemmarna finns en liberal och en sosse.
Så enkelt kan man avfärda ideologi i ett popsammanhang. Så enkelt kan man också röra ihop en politik där främlingsfientlighet utgör själva kärnan med liberalism och socialdemokrati – två rörelser som alltid haft människors lika värde som utgångspunkt.

När festivalen bokar en grupp vars mest kände medlem också råkar vara frontfigur i Sverigedemokraterna bidrar man till begreppsförvirringen. SD:s kommunikationsstrategi handlar nästan uteslutande om en sak: att bli ”rumsrena”. Därför går det inte betrakta deras företrädare som apolitiska i ett visst sammanhang. För SD har även en syntfestival ett symbolvärde.
Och Sverigedemokraterna har, till skillnad från syntare, sedan länge accepterat att politik och symbolik hör ihop.
Johan  Wirfält
Johan Wirfält
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag