Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Seger på marginalen

Lisa Irenius.
Foto: Suvad Mrkonjic

Jens Liljestrand lyfter på hatten för Lisa Irenius.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det var i december i fjol som Lisa Irenius, kulturchef på Upsala Nya Tidning (UNT), sjösatte idén om att låta läsarna ta del av litteraturkritiken på nära håll. Först ut var recensenten Therese Eriksson (som även medarbetar i Expressen) som läste Merethe Lindströms roman "Dagar i tystnaden" och gjorde anteckningar i marginalen. Hela boken, tillsammans med anteckningarna, kunde sedan laddas ner gratis av UNT:s läsare.


Projektet "Kulturjournalistik ända ut i marginalerna" är inte bara smart och roligt - det är också uppfriskande nördigt. I stället för att satsa på tvärsäkra opinionstexter har Irenius valt att bjuda in läsaren till det spretiga arbete som ligger bakom en estetisk värdering av ett konstverk.

Skrällsegern i Stora journalistpriset, i kategorin "Årets förnyare", är ytterst välförtjänt och en påminnelse om kultursidans potential som intellektuell frizon, även i klickjournalistikens och tyckonomins tidevarv.

Lisa Irenius lyfte på locket till den kritiska processen.

Vi grattar och lyfter på hatten.