Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se Vera-Zavalas pjäs först - och kritisera sedan

America Vera-Zavala.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

 Sofie Löwenmark på den Timbro-drivna nättidskriften Smedjan kritiserar i förväg en Dramatenuppsättning på grund av att en av de medverkande har rört sig i extremistiska kretsar.

Daniel Suhonen skriver om censurkrav i vår samtid.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | KONSTNÄRLIG FRIHET. Det går en våg av censurkrav genom vår samtid. Röster man ogillar ska helst inte tala. Jag var emot bojkotten av Bokmässan, då jag inte tycker att högernationalister ska få ta över detta forum.

Min hållning är att om någon säger saker som du inte gillar, säg emot, skriv en artikel, argumentera, demonstrera. Men säg inte: den åsikten ska inte få uttalas, denna person ska inte få tala.

Vi rör oss snabbt ut på tunn is.

Därför blir jag orolig när Sofie Löwenmark på den Timbro-drivna nättidskriften Smedjan tycks vilja stoppa konstnären America Vera-Zavala från att ha med en person i sin föreställning. Kritiken från Löwenmark, som ventilerats i medier under förra veckan, går ut på att Amanj Aziz, som dramatikern America Vera Zavala ska ha med i "Muslim ban", en iscensatt föreläsning i Dramatens nya serie "Performance lectures", skulle ha extrema islamistiska åsikter. 

Men mannens eventuella islamism är inte det primära här. Frågan måste vara vad principen om konstens frihet innebär.


LÄS MER: Karin Olsson om bojkotten mot Bokmässan

Värna konstens frihet

Den kritik Sofie Löwenmark riktar mot föreställningen med rubriken "Dramaten ska inte vara plattform åt extremister”, borde rimligtvis ha som tänkt konsekvens att pjäsen därmed stoppas eller att den kritiserade mannen lämnar projektet. På sikt måste tanken vara att påkalla ett slags självcensur för teatrar runtom i landet.

Denna självcensur är själva motsatsen till fri konst.

Konstens frihet är att låta två betrodda aktörer, i det här fallet Dramaten och America Vera-Zavala, utforma en föreställning enligt sina bästa förmågor.

Kan vi inte sedan låta föreställningen genomföras och därefter diskutera vad den sa oss? Ger Dramaten spelrum för extremism bör det självklart kritiseras. Men kanske kan även samhällsmedborgarna på Smedjan bli förvånade över att något i konsten sägs som vi inte redan visste? Jag tycker vi ska se "Muslim ban" på Dramaten och sedan diskutera den och vilka slutsatser man bör dra.


Daniel Suhonen är kulturskribent och medarbetare på Expressens kultursida. Han är också chef för tankesmedjan Katalys.


REPLIK FRÅN SOFIE LÖWENMARK: "Att kritisera konst är inte censur"


Fotnot. Rubriken uppdaterades kl 13.14 24/10 då den inte hade full täckning i texten.