Foto: Lindwall Sven
 Foto: Lindwall Sven

Se upp för tonåringarna

Publicerad
Uppdaterad
I maffiafamiljen Sopranos kök blir Anthony Junior gång på gång avsnäst av sin far Tony. Frågorna om livet och döden får ofta korta enkla svar som ”för att det är så”, eller ”litar du inte på mig?”. Tony beklagar sig för sin psykiatriker över sonens existentiella intresse, och skyller det på internet.
De återkommande scenarierna i Sopranoköket påminner om hur Fredrik Reinfeldt behandlat sina väljare efter att FRA-lagen röstats igenom. Han har skyllt kritiken mot lagen på att medieklimatet varit för upphetsat, att det har varit omöjligt att förklara vad lagen handlat om, och menar att alla tjänar på att debatten lägger sig.
Det är få som känner sig tryggare med vetskapen om att FRA snart kommer ha lagstadgad tillgång till e-post, webbläsarhistorik och msn-loggar. Pappa Reinfeldt lugnar oss stackars oförstående och oroliga väljare med att man inte alls är ute efter privata konversationer, utan ”utrikes företeelser av mer diffus art”. Samtidigt sluter regeringen säkerhetspolitiska avtal med ECHELON-landet USA, utreder hur länge bredbandsbolagen skall tvingas lagra all internettrafik, och huruvida det egentligen skall vara tillåtet att vara anonym online eller inte. Retoriken från landets högst ansvarige liknar allt mer den desperata tonårspappan Soprano.

I morgon kväll håller Reinfeldt tal i politikerveckans Almedalen. Där har han ett val. Antingen försöker han vara landsfader för de oförstående tonårsbarnen, eller talar han till vuxna ansvarstagande människor, så kallade väljare. Pappa Reinfeldt får inte glömma bort att även tonåringar kan ha rätt i bland, och behöver tas på allvar i sina frågor och farhågor. Annars finns det bara en sak för regeringen att vänta, och det är en tonårsrevolt utan dess like.

Johanna Nylander
kulturen@expressen.se

Johanna Nylander är 21 år, bloggar på "Frihet, Fildelning, Feminism" och har precis avslutat sin utbildning i dataspelsutveckling.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag