Ingela Lind. Foto: Stefan Forsell
Ingela Lind. Foto: Stefan Forsell

"Se bjälken i ditt öga"

Publicerad

Replik konstetik: Ingela Lind svarar på Marianne Lindberg de Geers kritik.

Konstlivet har totalkommersiella sidor. Det blir särskilt äckligt med lyx nu när världen tycks gå upp i fogarna. För en konstkritiker är alla sätt att hantera situationen dåliga.

Häromdagen efterlyste jag en diskussion om den dubbla stol som Marianne Lindberg de Geer sitter på när hon samtidigt är chef för Kulturhusets Konst och Design och ställer ut sig själv. Då kastar hon sig omedelbart på mig (Expressen 18/10) och beskyller mig för att dansa med guldkalven om jag går på förhandsvisningar med mat.

Anfall är hennes enda försvar. Det är bara trist. Inte ens ett försök till diskussion.

 

Själv är jag sedan länge frilans. Jag kan spelets regler och går på evenemang för informationens skull. Eftersom recensioner numera behandlas som nyheter har jag oftast redan skrivit eller gjort tv-inslag före de förhandsvisningar som ibland bjuds på kring utställningar.

Två sådana middagar har jag avverkat sedan maj. Resten har jag tackat nej till.

Men mitt kontaktnät i konstvärlden har ingenting att göra med den mycket större frågan om en offentlig institutionschefs utställning av sig själv.

 

Ingela Lind

kulturen@expressen.se

 

Ingela Lind är konstkritiker med återkommande uppdrag för DN och SVT:s Kulturnyheterna.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag