Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Se bjälken i ditt öga"

Ingela Lind.
Foto: Stefan Forsell

Replik konstetik: Ingela Lind svarar på Marianne Lindberg de Geers kritik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Konstlivet har totalkommersiella sidor. Det blir särskilt äckligt med lyx nu när världen tycks gå upp i fogarna. För en konstkritiker är alla sätt att hantera situationen dåliga.

Häromdagen efterlyste jag en diskussion om den dubbla stol som Marianne Lindberg de Geer sitter på när hon samtidigt är chef för Kulturhusets Konst och Design och ställer ut sig själv. Då kastar hon sig omedelbart på mig (Expressen 18/10) och beskyller mig för att dansa med guldkalven om jag går på förhandsvisningar med mat.

Anfall är hennes enda försvar. Det är bara trist. Inte ens ett försök till diskussion.


Själv är jag sedan länge frilans. Jag kan spelets regler och går på evenemang för informationens skull. Eftersom recensioner numera behandlas som nyheter har jag oftast redan skrivit eller gjort tv-inslag före de förhandsvisningar som ibland bjuds på kring utställningar.

Två sådana middagar har jag avverkat sedan maj. Resten har jag tackat nej till.

Men mitt kontaktnät i konstvärlden har ingenting att göra med den mycket större frågan om en offentlig institutionschefs utställning av sig själv.


Ingela Lind

kulturen@expressen.se


Ingela Lind är konstkritiker med återkommande uppdrag för DN och SVT:s Kulturnyheterna.