Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s kulturpolitiska utspel bör tas på allvar

Anna Hagwall (SD).
Foto: Sven Lindwall
Aron Emilsson (SD).
Foto: Tommy Pedersen
Angelika Bengtsson (SD).
Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson
Sara-Lena Bjälkö (SD).
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna vill se fler datorspel om vikingar – men också medborgarskapstester och "lojalitetsförklaringar" med nationen.

Björn Barr läser SD:s motioner och påminns om partiets ambitioner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I går uppmärksammade Aftonbladet riksdagsledamoten Anna Hagwalls (SD) motion om att slopa presstödet till landets lokaltidningar för att bryta familjen Bonniers dominans. Dessutom vill hon att SVT:s programutbud ska bli som "på 50-60-talet", enligt ett mejl till samma tidning.

Förslaget formligen osar av antisemitiska konspirationsteorier och grav inkompetens. Föreställningen om att judar kontrollerar medier är en central del i idévärlden hos nazistiska och högerextrema kretsar, något som bland andra idéhistorikern Henrik Bachner påpekar i DN. Bland det 80-tal tidningar som delar på den största delen av presstödet finns heller inga Bonnierägda tidningar.

Men Anna Hagwalls motion är inte den enda från Sverigedemokraterna inom kulturens sfär. SD:s ledamöter har skickat in åtskilliga förslag i årets runda.

Tillsammans målar de upp en tydlig bild av partiets långsiktiga ambitioner.


LÄS MER: "Sverigevännerna" agerar som Putins nyttiga idioter

SD vill ändra bibliotekslagen

Fyra riksdagsledamöter från partiet vill bland annat införa ett svenskt kulturarvsår 2020 för att "stärka den gemensamma nationella identiteten och hylla /…/den traditionella, folkliga svenska kulturen". Man vill även se medborgarskapstester där "lojalitetsförklaringar med sitt nya land" ska vara en bärande del.

Samma kvartett – Aron Emilsson, Angelika Bengtsson, Sara-Lena Bjälkö och Cassandra Sundinefterlyser också stora förändringar inom public service. De vill att SR och SVT ska börja samarbeta mer med sina nordiska motsvarigheter, till exempel genom att danska och norska journalister "skapar ett reportage för Sverige med infallsvinklar som de anser att svenska journalister är dåliga på att belysa".

Biblioteken går inte heller säkra. Utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet ska kunna nekas att låna böcker. Dessutom vill man skriva om bibliotekslagen så att personer med annat modersmål än svenska och de nationella minoritetsspråken slutar vara en prioritet för det svenska biblioteksväsendet.


LÄS MER: Kulturpolitiken visar SD:s bruna böjelser

Filmer om svenskt kulturarv

Vi fortsätter i motionsfloden: Sverige ska långsiktigt bli världsledande på att utveckla datorspel. Här vågar sig SD:s ledamöter också på ett förslag på vad alla dessa nya spel kan handla om. Nordisk och svensk mytologi. "Vår tidigare tro och mytologi, har fram till i dag blivit välkända och historiska symboler för vår del av världen", skriver de fyra riksdagsledamöterna.

För filmpolitikens del vill man fimpa målsättningen om en jämställd fördelning av produktionsstöd. Man vill också se ett riktat filmstöd till produktioner som "lyfter upp och levandegör den svenska historien och det svenska kulturarvet". Partiets förhoppning är att historiska filmer ska "bidra till en ökad gemenskap och en mer sammanhållen nation."

Så där håller det på.

Nationen. Gemenskapen. Svenskheten. Orden återkommer gång på gång.

Få – om ens några – av dessa förslag kommer att klubbas igenom den här gången.

Men de ger en viktig påminnelse om vilket samhälle Sverigedemokraterna alltid har strävat mot.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter!