Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD vill misskreditera den oberoende journalistiken

Kerstin Brunnberg, tidigare vd för Sveriges Radio.
Foto: ANN JONASSON
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
Foto: Patrik Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN / Patrik Österberg

Sveriges Radios tidigare vd, Kerstin Brunnberg, om vikten av public services oberoende.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Public service i Sverige har under sin nästan hundraåriga existens diskuterats, kritiserats och försvarats. Det har i Sverige också funnits en bred uppslutning kring behovet av ett oberoende public service som är självständigt i förhållande till staten och andra maktsfärer och intressen.

Att nu Sverigedemokraterna i riksdagens kulturutskott kallar SVT:s och SR:s verkställande direktörer för att diskutera enskilda publiceringar och publicistiska beslut är i mina ögon en oerhört olycklig händelse i public service-bolagens historia och en gräns som överträtts.

Att politiker i Sveriges riksdag vill kliva in och döma av publicistiska beslut är detsamma som att avskaffa ett oberoende public service.

Respekten för public services oberoende och självständighet skapar dess trovärdighet och betydelse och berättigar dess existens.

Man skulle kunna tro att Sverigedemokraterna inte har läst de villkor och regler som gäller för public service. Jag tror inte att de är så okunniga, utan att det är ett sätt att misskreditera den oberoende journalistik de tre bolagen står för och därmed skapa osäkerhet om vem som fattar de publicistiska besluten.

Public service i Sverige är starkt i kraft av sitt oberoende och sin självständighet –besluten om innehållet, men också av att det finns ett starkt regelverk vars syfte är att skapa just oberoendet och självständigheten i förhållandet till staten och andra maktsfärer.

Oberoendet innebär inte att det saknas granskning av public services verksamhet.

Regelverket är genomtänkt och utformat för att skapa en brandmur mellan politiken och programbolagens beslut. Regelverket har hittills respekterats och till och med utvecklats för att vara än mer hållfast. Det innebär till exempel att inga politiker sitter i programbolagens styrelser och att det är dessas styrelser som utser vd. 

Oberoendet innebär inte att det saknas granskning av public services verksamhet.

Årliga public service-redovisningar genomlyser verksamheten och det står var och en fritt att också anmäla en publicering som man är kritisk till antingen till Granskningsnämnden eller till MO, Medieombudsmannen.

Men att inte respektera det regelverk som finns för public services oberoende är ytterst ett angrepp på oberoende journalistik – journalistik i olika medier som bedrivs under redan svåra villkor i Sverige och i världen av journalister. Därför behövde vi inte detta övertramp.


Av Kerstin Brunnberg

Journalist, tidigare vd Sveriges Radio