Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"SD:s syn på Norden är rent historiefusk"

Raderad i SD:s historieskrivning.
Foto: Heinrich Hoffmann
Foto: Christian Örnberg
Foto: Janerik Henriksson/Tt

Jens Liljestrand ser Sverigedemokraterna skriva om Nordens historia.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I Sverigedemokraternas strävan att etablera sig som ett vanligt, etablerat och lite tråkigt parti publicerades i går en debattartikel i DN där man föreslog en gemensam nordisk "yttre gräns" i frånvaron av en gemensam EU-politik.

I teorin var det nog ett smart drag i en långsiktig makeover: skriv träiga inlägg i sakpolitiska frågor, gärna med ett byråkratiskt tilltal och formuleringar om "breda förhandlingar och ansvarsfull förankring", som ska föra tanken så långt bort som möjligt från gatumisshandel, hakkors och brölande skinheads.

200 år av fred

Men aldrig går det som man tänkt sig. Undertecknarna, Jimmie Åkesson och Aron Emilsson, inleder sin drapa med att hävda att de nordiska länderna har haft "200 år av fred".

Som exempel raderas därmed Nazitysklands ockupation av Norge och Danmark ur historien, liksom Sovjetunionens erövring av stora delar av Finland och ockupation av Bornholm. Nationalismen är som vanligt historielös.

Nu vet vi hur historieböckerna kommer att se ut när SD tar över Utbildningsdepartementet. Man får väl hoppas det dröjer 200 år. Minst.


FOTNOT. Texten syftar på debattartikelns originalformulering i DN:s pappersutgåva.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.