Raderad i SD:s historieskrivning. Foto: Heinrich HoffmannRaderad i SD:s historieskrivning. Foto: Heinrich Hoffmann

Raderad i SD:s historieskrivning.

 Foto: Heinrich Hoffmann
Foto: Christian ÖrnbergFoto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg
Foto: Janerik Henriksson/TtFoto: Janerik Henriksson/Tt
 Foto: Janerik Henriksson/Tt

"SD:s syn på Norden är rent historiefusk"

Publicerad

Jens Liljestrand ser Sverigedemokraterna skriva om Nordens historia.

I Sverigedemokraternas strävan att etablera sig som ett vanligt, etablerat och lite tråkigt parti publicerades i går en debattartikel i DN där man föreslog en gemensam nordisk "yttre gräns" i frånvaron av en gemensam EU-politik.

I teorin var det nog ett smart drag i en långsiktig makeover: skriv träiga inlägg i sakpolitiska frågor, gärna med ett byråkratiskt tilltal och formuleringar om "breda förhandlingar och ansvarsfull förankring", som ska föra tanken så långt bort som möjligt från gatumisshandel, hakkors och brölande skinheads.

200 år av fred

Men aldrig går det som man tänkt sig. Undertecknarna, Jimmie Åkesson och Aron Emilsson, inleder sin drapa med att hävda att de nordiska länderna har haft "200 år av fred".

Som exempel raderas därmed Nazitysklands ockupation av Norge och Danmark ur historien, liksom Sovjetunionens erövring av stora delar av Finland och ockupation av Bornholm. Nationalismen är som vanligt historielös.

Nu vet vi hur historieböckerna kommer att se ut när SD tar över Utbildningsdepartementet. Man får väl hoppas det dröjer 200 år. Minst.

 

FOTNOT. Texten syftar på debattartikelns originalformulering i DN:s pappersutgåva.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag