Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vivaldi på Drottningholm är en fullträff på scen

Yuriy Mynenko och Johanna Wallroth på Drottningholms slottsteater.
Foto: Markus Gårder / Drottningholms slottsteater
Sofie Asplund som Arianna.
Foto: Markus Gårder / Drottningholms slottsteater
”Il Giustino” på Drottningholms slottsteater.
Foto: Foto Markus Gårder / Drottningholms slottsteater
Axel Englund.
Foto: STOCKHOLMS UNIVERSITET

När Drottningholms slottsteater sätter upp Vivaldis ”Il Giustino” är det första gången operan spelas på en svensk scen.

Axel Englund drabbas av en explosion av spelglädje som får publiken att nästan lyfta från bänkarna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. I år är det hundra år sedan Drottningholms slottsteater slog upp dörrarna för en modern publik. Detta firas nu med att Antonio Vivaldis opera ”Il Giustino” (1724) för första gången spelas på en svensk scen. Och en fest blir det: det är en övervägande lekfull, dansant och rasande energisk musik, som under George Petrous ledning briserar i en formlig explosion av spelglädje.

Operan handlar om bondpojken Giustinos osannolika väg till kejsartronen, men Petrou, som också regisserat, har velat sätta ljuset på operahuset självt. Historien utspelar sig därför på slottsteatern på Gustav III:s tid och den unge Giustino börjar som sopande scenarbetare (och slutar som en Anckarström, med pistolen höjd mot kungen precis när ridån går ner över det lyckliga slutet). Rollen sjungs av den ukrainske countertenoren Yuriy Mynenko, som har en rent ut sagt makalös röst: varm, levande och klangligt sammanhållen trots en enorm dynamisk spännvidd och ständig variation i fraseringarna.

Yuriy Mynenko tillsammans med Sofie Asplund på scen.
Foto: Markus Gårder / Drottningholms slottsteater

Kejsar Anastasio (Raffaele Pe) blir alltså till teaterkungen själv, och det pågående kriget smälter samman med en pjäs han sitter och skriver på. I sin dramatiska fantasi låter han sin hustru drottningen (Sofie Asplund) tas till fånga och slås i bojor av fienden Vitaliano (Juan Sancho) som åtrår henne hett. Gränsen mellan den fiktiva verkligheten och den fiktiva teatern blir snart suddig. Gudinnan Fortuna (Elin Skorup), som hjälper Giustino på traven, är ett teaterspöke med drag av Lovisa Ulrika. Teatern och dess kulisser ställs hela tiden i förgrunden: när Pes rörliga falsett sjunger om tårarna som faller i hans bröst (”Sento in seno”) vevas en regnmaskin mitt på scenen och ljudet flyter samman med Vivaldis egna droppimitationer i plick-plockande pizzicaton.

Måttet på barockoperans storhet är heller inte trovärdigheten i dramats idéer.

Svenska stjärnskottet Johanna Wallroth sjunger Leocasta, Giustinos förälskelse. Hon kastar sig in i rollens första aria ”Naque al bosco” i ett halsbrytande tempo och figurationerna störtar som blixtar genom rummet. Wallroth är en med rätta uppmärksammad sångerska och här briljerar hon i såväl storvulen tragik som tunt spunna guldtrådar genom tystnaden.

”Il Giustino” på Drottningholms slottsteater.
Foto: Foto Markus Gårder / Drottningholms slottsteater
Vivaldis barockopera ”Il Giustino” spelas för första gången i Sverige.
Foto: Markus Gårder / Drottningholms slottsteater

Det är inte svårt att tappa bort sig i intrigens vindlingar och iscensättningens extra lager av skådespel i skådespelet. Ta till exempel Vitalianos bror Andronico, som Linnea Andreassen porträtterar med ett underbart klangfullt bottenregister. Det är en roll skriven för en kastrat, som spelar en man som klär ut sig till kvinna och blir förälskad i fienden han skulle föra bakom ljuset: ett genussammelsurium som är rätt typiskt för barockopera och som fungerar väl med uppsättningens fokus på teatralitet. Det hör också till genren att upplösningarna ibland är lika orimliga som förvecklingarna. I sann såpoperastil visar det sig att Giustino är en bortglömd släkting till Vitaliano, varefter kungen förlåter dem alla på grund av deras ädla anor.

Men måttet på barockoperans storhet är heller inte trovärdigheten i dramats idéer, utan hur publiken nästan lyfter från de hårda bänkarna vid lutans träffsäkra pisksnärtar, hur stråkarnas bett ilar genom lemmarna, och hur kroppen börjar törsta allt ivrigare efter nästa flödande koloraturkaskad. Ur det perspektivet har Petrou och Drottningholms slottsteater med ”Il Giustino” levererat en fullträff.


OPERA

Il Giustino

Av Antonio Vivaldi

Libretto Nicolò Beregan

Regi och dirigent George Petrou

Kostym och scenografi Paris Mexis

Ljusdesign Stella Kaltsou

Koreograf/rörelseinstruktör Jenny Nilson

Mask och peruk Rebecka Andersson

Med Raffaele Pe, Sofie Asplund, Yuriy Mynenko, Johanna Wallroth, Juan Sancho, Linnea Andreassen, Federico Fiorio, Jihan Shin, Elin Skorup, Stacey Aung, Pontus Sundset, Felix Hägg, Ruben Lundström, Mawlawi Rahem,  Drottningholmsteaterns orkester

Drottningholms slottsteater

Speltid ca 4 timmar


Av Axel Englund

Axel Englund är kritiker på Expressens kultursida och professor i litteraturvetenskap. En av hans senaste böcker är ”Mörkerstråk. Lyrik och musik i det tyska nittonhundratalets skugga” (2020).   



Lunch med Montelius: Heliga Birgitta på Pride

https://embed.podplay.com/lunch-med-montelius-1412/230-heliga-birgitta-pa-pride-129902/light?platform=podplay

PODCAST. Martina är en faghag, att gå i kloster kan ha sina fördelar och därför blev det en sådan backlash mot Bee Gees och discomusiken. Gunilla Brodrej och Martina Montelius pratar om saker som kulturtanter pratar om.