Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gamla berättelser får fart och flykt i Värmland

Edith Nilsson (vänster) som Sigyn, Jakob Hultcrantz Hansson som Loke och Judith-Maria Schunnesson som berättare. Foto: Håkan LarssonFoto: Håkan Larsson.
Hanna Kulle som Völvan och Paul-Ottar Haga som Oden i Eddan.Foto: Copyright © Håkan Larsson.
Sofia Wretling, Emelie Hebbe, Ole Bang, Stefan B Johansson i ”Värmlänningarna”.Foto: Maria Jansson
Ur ”Värmlänningarna”.Foto: Maria Jansson.

Charmig ”Värmlänningarna” och överväldigande Eddan.

Margareta Sörenson ser urgamla berättelser fira midsommar i Fryksdalen. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Värmland öppnar för sommaren med prima teater för alla. Knallblå ligger Fryken under solen, lupinerna blommar som de mist vettet vid vägkanten. Såsom de senaste 66 åren, har Värmlänningarna nypremiär i Ransäters Hembygdsgård. Men Sveriges genom tiderna mest spelade pjäs är ännu äldre, mer än 170 år gammal. En särdeles slitstark vadmal vävd på på nationalromantik, nostalgi och rättrådighet; en Romeo- och Julia med lyckligt slut och en rejäl legering av dikt, musik och dans. 

Hur kan man undvika att vadmalen börjar klia på kroppen i nådens år 2019? Olof Wretling, välkänd från bland annat humorgruppen Klungan, har farit fram med lätt hand och gott humör. Cykeln får göra entré i Gropa vid Ransäters Hembygdsgård och med den Isabella, hon som var den ena att trampa en ”bicycle gjord för två”. Det präktiga balanseras av ett trivsamt lättsinne och en säker blick för detaljerna. 

Olof Wretling låter charm och värme spela huvudrollen.

Professionella och amatörer, entusiaster och spelsugna barn: mycket folk blir det, allt ska med och lite till, men Olof Wretling låter charm och värme spela huvudrollen i årets upplaga, som dock bara spelas två helger. 

Västanå Teater har fått hela kommunen med på noterna och kan fira sitt 20-årsjubileum i år med att ha blivit en unik institution. Den stiliga Berättarladan i Rottneros inviger till hösten en vinterscen i huset. Västanå har huvudsakligen spelat dramatiseringar av Selma Lagerlöfs berättelser, men andra klassiker har förekommit genom åren. 

Musik kan bära, stötta och sätta vingar på epiken.

Framförallt har Västanå Teater blivit en bastion för en estetik och spelstil som är brygd på all världens teater. Regissören och koreografen Leif Stinnerbom har utvecklat användandet av dans som berättar och hur musik kan bära, stötta och sätta vingar på epiken. 

Det syns att han i botten är koreograf när nu Västanå tar sig an Eddan, den norske dramatikern Jon Fosses komprimering och filtrering av den poetiska Eddan. Stinnerbom arbetar med koreografisk stringens när han tvinnar samman skandinavisk folkdans med bortre Asiens kampsport och teaterteknik. Han har säker blick för hur dansen kan ge struktur åt allt folk på scenen och vässa berättelsen dramatiskt.

Våldsamma strider rasar mellan gudar och jättar, Vulvan, spåkvinnan, siar: ”Jag ser Ragnarök komma! Yxtid, svärdtid, ingen skonar annans liv”. Ensemblen på dryga dussinet är unisont klädda i rött, men transformeras genom Inger Stinnerboms sinnrika kläder i kinesisk stil och Torbjörn Ahlströms masker och märkliga huvudbonader till den myriad av roller som berättelsen rymmer. 

Stora mängder våld skildras dramatiskt men suveränt fredligt.

Musiken är, än en gång, Magnus Stinnerboms gungande, dansande världsmusik-rock, fenomenalt framförd av fem musiker under Sophia Stinnerboms ledning. (Och jo, alla Stinnerbommar är nära släkt, men yrkesskickliga i egen rätt.) Texten har svårast att göra sig gällande i denna action-rulle där stora mängder våld skildras dramatiskt men suveränt fredligt. 

Det är överväldigande och generös teater, för alla åldrar utom de minsta. Tolkningar av den urgamla idén om den annalkande undergången överlåts dock till publiken; vår tids oro för klimat och sammandrabbande makter lyser med sin frånvaro. ”Vet du nu nog eller vad?” frågar Vulvan. Vi gör ju inte det. 

Teater

EDDAN

Regi Leif Stinnerbom

Manus Jon Fosse

Översättning Lars Andersson

Manusbearbetning Leif Stinnerbom och Susanne Marko

Kompositör & musikansvarig Magnus Stinnerbom

Koreografi Jimmy Meurling

Dramaturgi Susanne Marko

Scenografi Bo Jonzon

Kostym Inger Hallström Stinnerbom

Masker och huvudbonader Torbjörn Alström

Maskör Evalena Jönsson Lunde

Ljusdesign Daniel Kullman

Ljuddesign Hans ”Surte” Norin

Pekingoperainstruktör Bai Tao

Berättarladan, Rottneros

Speltid 3.40 t.

 

VÄRMLÄNNINGARNA

Av Andreas Randel och Fredrik August Dahlgren

Regi Olof Wretling

Kapellmästare Pär Jorsäter

Kostym Maritha Sögerholm

Mask och peruk Mikaela Gustafsson

Dansinstudering Pelle Schunnesson

Gropa, Ransäter

Speltid 3 t.

Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur.