Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trånsjukt badar hon i publikens kärlek

Richard Hamrin och Sara Jangfeldt i Från en beundrare. Urpremiär 26 januari 2023 på Soppteatern, Kulturhuset Stadsteatern.
Foto: Matilda Rahm

Klara Soppteater bjuder på en musikalisk kavalkad om en diva och hennes bror.

Gunilla Brodrej ser och hör Sara Jangfeldt och Richard Hamrin fylla salongen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Inklämd vid borden på Klara soppteater ansluter jag till de tappade hakornas kollektiv. Som hon sjunger, Sara Jangfeldt! På den lilla scenen, i denna lilla lokal. Leveransen är helt enkelt fenomenal. Hon spelar rollen av den sorts larger than life artist som får tusentals beundrarbrev och bara ääälskar sin publik. Trånsjukt badar hon i publikens kärlek och liksom överväldigad av sin egen generositet bjuder hon upp publik att ta plats vid hennes sida. 

Ur publiken bjuds en Joakim (Richard Hamrin) upp, en blyg viol som gradvis transcenderar till fantom på operan – en vålnad av hennes döde bror operettstjärnan. Nu är han här för att påminna sin syster om hur hon egentligen mår (dvs skit). Och för att sjunga det paradnummer ur ”Czardasfurstinnan” som löper som en röd tråd genom föreställningen.

Det slår gnistor om dem.

Richard Hamrin sjunger med bravur. Han har verkligen den sorts gudabenådade karisma som krävs för att matcha Jangfeldt. Det slår gnistor om dem.

Men. Själva storyn av Sara Jangfeldt, Richard Hamrin och regissören Julia Marko-Nord  tycks skohornad in i formatet. Historien om den självförbrännande artisten, brodern som dog (hur?) och karriären som sprack (varför?) blir luddig. Showen stupar brant in i ett tema om psykisk ohälsa. Det är som att bara få början och slutet av en lång tv-serie. Så därför är det de musikaliska numren, mer än Hamrin och Jangfeldts dialog och regisserade samarbetsövningar, som är föreställningens verkliga behållning. 

Med det sagt.

Det passar Hamrin som hand i handsken att agera spefull vålnad med sin farliga och förföriska baryton. Sara Jangfeldt är i varje fiber av sin kropp ett musikaliskt fenomen. 

Och less är som bekant bore och Klara Soppteater kokar verkligen av liv.

Så showmästaren, kan jag få en soppa till?


SOPPTEATER

FRÅN EN BEUNDRARE

Av Sara Jangfeldt, Richard Hamrin och Julia Marko-Nord

Regi Julia Marko-Nord

Scenografi och kostym Julia Marko-Nord

Musikarrangemang Kristofer Nergårdh

Ljus Robert Larein

Ljud Anna Jondelius

Mask Anna Jensen Arktoft

Scenteknik Fabian Wetterrot

På scen Sara Jangfeldt och Richard Hamrin

Soppteatern, Kulturhuset Stadsteatern

Speltid 0.55 t.


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.