Tomhetens belägenhet

Publicerad
Uppdaterad
Cecilia Nilsson - måste upplevas.

Fröken Rasch kommer

hem, hänger av sig kappan, kastar en blick på posten, ett flygblad från EAP, går in i sitt enda rum, kanske tolv kvadratmeter, en bäddsoffa, en byrå, ett bord, en diskbänk, en spis, tittar en stund på ett barnprogram i tv, stänger av, kollar en tv-bilaga, sätter på radion som sänder ett önskeprogram, diskar, dukar fram en enkel måltid, gör allting mycket noggrant som efter en ritual, var sak på sin plats, går på toaletten i hallen, tvättar händerna, vaskar upp ett par strumpbyxor, dansar en kort stund till musiken i radion, tar fram en ryamatta och knyter det sista i mönstret, föreställande två hundar, på byrån har hon ett enda fotografi, också det en hund, kokar te, mycket svagt, äter två kex, knyter vidare på mattan, den är nu helt klar, betraktar den länge, bäddar upp sängen, dukar fram till frukosten, tvättar fötterna i diskhon, hon har inget badrum, sminkar av sig, klär om till nattlinne, ställer väckarklockan, borstar tänderna, kissar, tar en Stesolid, försöker läsa, men lägger boken ifrån sig, släcker, försöker sova, stiger upp, tömmer Stesolidburken på bordet, räknar tabletterna, sväljer dem en efter en, sköljer ner dem med avslagen champagne, tittar sedan på var och en av de trettio personer som hela tiden har trängts i det lilla rummet tillsammans med hennes påträngande ensamhet.

Det är Riksteatern

som i regi av Hedvig Claesson spelar Franz Xaver Kroetz timslånga och ordlösa pjäs Önskekonsert i utvalda lägenheter på de orter där turnén drar fram, med början i Gävle i går. Aldrig har en ensamhet varit så befolkad, aldrig har den just därför utstrålat en så skrämmande tomhet. Cecilia Nilsson i rollen rör sig tätt inpå åskådarnas ansikten men kunde lika gärna ha befunnit sig isolerad på en tundra. Hennes mod att våga vara så utlämnande är lika imponerande som hennes förmåga att utestänga publikens närvaro. Önskekonsert är en unik teaterhändelse. Synd att så få kommer att få uppleva den.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag