Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Solanas blir inte president i Göteborg

Ur föreställningen Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika.
Valerie Solanas.

I skymningslandet mellan apa och människa tassar de omkring. Fjättrade vid sina djuriska drifter, tröstlöst fastklamrande vid fallfärdiga grenar av underlägsna y-kromosom. De är biologiska olyckor - de är män.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

TEATER

VALERIE JEAN SOLANAS SKA BLI PRESIDENT I AMERIKA

Av Sara Stridsberg

Regi Anna Ulén

Göteborgs dramatiska teater, 2.30 t.

Ungefär så summerade Valerie Jean Solanas det manliga släktet, och förde i hela sitt korta liv en intensiv kamp mot patriarkatet. Till historien har hon gått för att ha skjutit Andy Warhol och skrivit det feministiska SCUM-manifestet (Society for Cutting Up Men). Hon var också den begåvade psykologistudenten som stack till New York, hängde med dåtidens konstnärs-hipsters på The Factory, började knarka och prostituerade sig.

 

Valerie Solanas uppgång och fall, toppat av en god klick klichéer av amerikansk 1960-tals kultur, blir det när frigruppen Göteborgs Dramatiska teater nu tar sig an Sara Stridsbergs pjäs i Anna Uléns regi. En lungsjuk och eländig Solanas, vars trötta uppgivenhet gestaltas väl av Mia Eriksson, ligger utslagen på en röd skinnsoffa och hemsöks av personer ur sitt förflutna i en strid ström av scener utan inbördes kronologi. Alla är de del av historien och alla parasiterar på hennes berättelse - modern, läkaren, beundrarinnan, Andy Warhol, förövrigt briljant fångad av Erik Åkerlind i glittriga sockor, tajt läderjacka och snett leende. I förlängningen parasiterar även vi i publiken på berättelserna om Solanas. Pjäsen, som saknar dokumentär ansats, blir märkligt nog en historia där biografin likväl står i fokus. Här ges inga svar, däremot poetiska skärvor av liv. Men framställningen når aldrig hela vägen fram till vår tid. Det ojämna skådespeleriet skaver också på sina ställen, Åsa-Lena Hjelms fantastiska insatser som både den trasiga, sötvinssippande modern Dorothy och den samlade, omsorgsfulla Doktor Cooper till trots.

Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika, heter pjäsen. Hon blir i alla fall inte president i Göteborg. Inte just ikväll.

 

ISA ANDERSSON