Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snövit mitt i manlighetens mörka hjärta

Maja Rung, Sven Ahlström, Ole Forsberg, Lennart Jähkel, Sten Ljunggren, Fredrik Zetterström, Göran Ragnerstam, Niklas Falk.Foto: Sören Vilks

Stockholms stadsteater spelar "Snövit" för vuxna.

Maria Edström ser Staffan Valdemar Holms saga slå världen i plytet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TEATER | RECENSION. Staffan Valdemar Holm blinkade åt Snövits dvärgar redan 2007 i sin barnpjäs "Vögelein" inspirerad av Wagners opera "Siegfried". Dvärgen Mime hade snott lille Siegfried ur en barnvagn utanför Lidl (efter att Holm satt upp hela "Ringen" så ville han leka) och där dök även Disneys sju dvärgarna upp.

Nu tar han ett rejält nappatag med de sju; utifrån en mix av bröderna Grimm och Disney gör Holm något helt egensinnigt, komiskt och jäkligt allvarligt.

Sju grå män

Scenografen Bente Lykke Møller har skapat ett av sina klaustrofobiska scenrum, grått och instängt med sju sängar på rad. Gruvan, vägen, skogen och mörkret är det enda som finns för denna grupp av över 400 år gamla män. Ensemblen med sju lika grå män är enastående, rolig och förfärlig. Göran Ragnerstams rabiate Kloker, Sven Ahlströms på riktigt galne Toker, Lennart Jähkels Butter som låtit hoppet fara – för att nämna några.

Lennart Jähkel som Butter.Foto: Sören Vilks.

De sjunger ”Factory” av Bruce Springsteen som en hymn, rakt in i manlighetens mörka hjärta, detta mervärdeskapande kollektiv som nu förminskat förirrat sig i rädsla och vansinne. De bråkar, röker bittermandel, de "flippar", vill bli omhållna och avskyr all världens otyg som tex anglicismer, Skåne eller vanlig vänlighet. Som om "Gökboet" skrivits av Beckett och redigeras av Steve Bannon.  

Maja Rung som Snövit.Foto: Sören Vilks.

Så kommer en låda nerdimpande, lämnad av hovets jägare. Upp far Maja Rungs prinsessa; rasande, taskig, nedlåtande, sätter agendan med både våld och förakt. Rungs storartat gestaltade Snövit är en ledsen och övergiven domptör. Och Rung kan sjunga precis som operasångaren Fredrik Zetterströms Prosit, musiken är som alltid hos Holm en kommentar, en betydelsebärande betoning.

 

 

Utan att ens nämna eller anspela på metoo, kommentarsfält eller populism, slår Staffan Valdemar Holms "Snövit" rätt i plytet på vår värld av sargade människor av alla kön och storlekar. Denna onda och ömsinta saga liknar garanterat inte någonting ni sett.

 

Teater

TEATER

”Snövit” av Staffan Valdemar Holm

Regi Staffan Valdemar Holm

Scenografi Bente Lykke Møller

Kulturhuset Stockholms stadsteater

Speltid 2 t.

 Maria Edström är kritiker på Expressen Kultur.