Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sagooperan påminner om både Disney och Wagner

Susanna Levonen i rollen som Häxan och Elisabet Leyser i rollen som Hans, i sagooperan Hans och Greta på Norrlandsoperan.
Foto: MICKE SANDSTRÖM
I häxans hus. Hans (Elisabet Leyser) och Greta (Linnea Sjösvärd) och häxan själv, spelad av Susanna Levonen.
Foto: Micke Sandström
Syskonen Hans (Elisabet Leyser) och Greta (Linnea Sjösvärd) stöter på Sömnmalen (Johanna Wallroth) i skogen.
Foto: Micke Sandström.

Norrlandsoperan bjuder på en magisk och Disney-läskig ”Hans och Greta”.

Loretto Villalobos får barnasinnet väckt under familjeföreställningen i Umeå.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Världens kortaste Wagner-opera har den kallats, Engelbert Humperdincks ”Hans och Greta” (1893), nu med premiär på Norrlandsoperan i Umeå. Och visst, Humperdinck var nära den store mästaren under dennes sista levnadsår, och likheterna i det musikaliska anslaget är slående. För att inte tala om själva tematiken – bröderna Grimms samlande av den tyska sagoskatten går hand i hand med den nationalromantiska ansträngningen. Således blir tonsättandet av en folksaga en lightversion av ett mastodontverk som ”Nibelungens ring” med forntysk hjälteepik som förlaga.

Men den tyska romantikens kulturpolitiska projekt åsido så är ”Hans och Greta” en saga som älskats världen runt i många generationer. Det tar regissören Stina Ancker med team fasta på i denna uppsättning som fokuserar på det drömska och fantasifulla. Inte för att de realistiska inslagen saknas – den jovialiske men försupne fadern (Anton Eriksson) och pantflaskesamlande modern (Åsa Jäger) är som en nidbild av en underklass i ett hus byggt av tomma PET-flaskor. Och det är nog ofrånkomligt. Mycket av första akten kretsar kring fattigdom och svält med barnens fantasier om alla läckra maträtter de ska mätta munnen med.

Som en nidbild av en underklass i ett hus byggt av tomma PET-flaskor.

Ändå dominerar sagoanslaget redan från första stund. Annsofi Nybergs skog ringlar sig på höjden och djupet med kantiga träd som med William Wenners ljussättning är både magiskt inbjudande och trolskt läskig. Bevingade féer med sagoböcker introducerar oss till denna magiska värld som befolkas av sömnmalar och änglar, men också hemska barnätande häxor. 

Mycket av första akten kretsar kring fattigdom och svält med barnens fantasier om alla läckra maträtter de ska mätta munnen med.

Syskonparet Hans och Greta sjungs av de unga stjärnskotten Elisabeth Leyser (mezzo) respektive Linnea Sjösvärd (sopran), som med en påtaglig utstrålning av syskonkärlek kivas och retas med varandra. Tvåstämmigt är de som bäst, som i Aftonbönen, framförd med den oförfalskade naivitet som barnatron härstammar från.

Den verkliga showstoppern är förstås Susanna Levonen som Häxan – en over the top-diva som bor i ett hus av marsipan och karameller. Hennes sång är en sorts röstpastisch till den wagnerianska dramatiska sopranen och samtidigt en systersjäl till Disney’s mest älskade skurkinnor: Ursula eller Cruella de Vil. ”Knister knaster fluga, vem knaprar på min stuga”? undrar hon före sin entré. Den svenska översättningen av librettot förtjänar ett särskilt omnämnande som med sina ljudhärmande fraser och ordrika rim blir en smällkaramell av språkglädje.

Norrlandsoperans orkester håller igen under Anja Bihlmaiers ledning och spelar tämligen dämpat. Det uppstår en sorts välgörande balans som inte skymmer utan tvärtom framhäver det som sker på scen. Barnpubliken kan behålla koncentrationen under denna helaftonsföreställning. Liksom vi vuxna som har barnasinnet i behåll och ibland föredrar en söt sockerpärla framför Wagners tunga trerättersmiddagar.

Opera

Hans och Greta

Av Engelbert Humperdinck 

Libretto av Adelheid Wette 

Efter L Grimm.

Svensk text Mira Bartov i bearbetning av Stina Ancker

Dirigent Anja Bihlmaier

Regissör Stina Ancker

Kostymdesigner/ Scenograf Annsofi Nyberg

Ljusdesigner William Wenner

Koreograf Anna Holter

Maskdesigner Gunilla Pettersson

Barnkormästare Lotta Kuisma

Norrlandsoperan, Umeå

Speltid 2.15 t.


Loretto Villalobos är kritiker på Expressen Kultur.

I tv-spelaren ovan visas ett samtal från Bokmässan där Lars Lerin pratar om sin nya barnbok ”Trollet är inte hemma”. Moderator: Gunilla Brodrej