Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så här blev Dramatens nationaldagssatsning

Ingela Olsson läser Athena Farrokzhads ”Osäkerhetens tid”.
Foto: Dramaten
Ulf Rönnerstrand från Backa teater är med genom prologen till en pjäs inspirerad av H.P. Lovecraft.
Foto: Backa teater
Karin Li Körsbärsdal gestaltar den dumpade uppringaren i ”Stalker”.
Foto: Helsingborgs stadsteater

Folkteatern och Dramaten strösslar med nyskriven digital dramatik.

Gunilla Brodrej konstaterar att ställningen är ett noll till Göteborg. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Först ser jag Dramatens digitala nationaldagspremiär ”Osäkerhetens tid”, ett monologprojekt med bidrag från hela Sverige och tänker: Är man inte trött på skärmar nu? Och på coronakopplingar? Vilka kommer titta? Sedan övergår jag till Folkteaterns i Göteborg digitala coronasatsning, ”Urgent drama” och ställer inte längre någon av de frågorna. 

För Folkteaterns nyskrivna kortpjäser av dramatiker från olika länder har så starka individuella uttryck att de fungerar som kortfilmer i egen rätt. Uppdraget var att skriva en konstnärlig reaktion på situationen just nu. Konstnärlig var ordet. Ensemblespel är tillåtet.

”It’s corona time” av Alejandro Lejva Wenger föreställer en mardrömslektion där eleverna med hög intensitet och hastighet ställer alla frågor om corona som vi alla gått och tänkt på. Annat har en vagare men väl så intressant koppling till läget. I finska Pipsa Lonkas ”Underskriften” ska ett anställningskontrakt skrivas på i ett sammanhang där tystnaden bryts av hemska vrål, som av smärta. 

Ur ”Det hostas på teatern”. Jonas Sjöqvist och Andrea Paddington Edwards i en av Urgent dramas minnesvärda scener.
Foto: Veronica Berg.

Två av verken är galghumoristiska kring teaterns och skådespelarnas specifika villkor just nu. Den sorgligt sysslolösa skådespelaren som youtubar hemifrån ”full av ohämmat spelhumör” (tyska Maja Zades ”Ensam”). Eller paret som tittar på teater genom sina VR-glasögon och ändå, trots att ingen annan är där, hör de mer än vanligt hotfulla publikhostningarna (singaporianen Alfian Sa'ats ”Det hostas på teatern”). Jag blir riktigt upprymd av ”Urgent drama” därför att jag blir brydd, road och överraskad av upplevelserna.  Eftersom det är Folkteaterns ensemble som framför verken och Frida Röhl regisserar blir det trots texternas variation mindre spretigt som helhetsupplevelse. 

Men den lugubra kronan på verket är Ingela Olssons suveräna framförande av Athena Farrokzhads nyskrivna ”Osäkerhetens tid”.

Lite värre är det med nationalscenens nationaldagspremiär ”Osäkerhetens tid”, 20 korta monologer beställda från 20 av Sveriges scener från Kiruna till Malmö. Med tyngdpunkt på direkt tilltal rakt in i kameran. Men om man orkar klicka sig runt finns guldkorn: Fylligast trots noll repliker är Backateaterns ”Prolog ur Färgen från yttre rymden” med Ulf Rönnerstrand som galen professor i sitt laboratorium, Norrbottenteaterns monolog ”Drottningen” är lite småkul när den visar hur en usel regissör kan sabotera för en skådespelare. Och så Helsingborgs stadsteaters dumpade tjej i ”Stalker” med Karin Li Körsbärsdal i den bästa av raden telefonscener. 

Men den lugubra kronan på verket är Ingela Olssons suveräna framförande av Athena Farrokzhads nyskrivna ”Osäkerhetens tid”. Det är Dramatens bidrag och utnämns härmed till coronadikten med stor C. Genom det direkta tilltalet och de underfundiga språkvändningarna av Lugnska kvaliteter har den till och med potential att bli folklig. ”Osäkerheten delar oss/ Men vi delar också osäkerheten”. ”Vi är inte säkra på att vi är samhällsbärare/ Och vi är inte säkra på hur mycket mer vi kan bära”.

Dock. Folkteatern i Göteborg gör det enda raka. De är inte med när Dramaten satsar nationellt. De gör det själva. Det kanske inte var en tävling, men Göteborg vann. Det kändes helt enkelt lite mer ”urgent”.


Streamad scenkonst

URGENT DRAMA

Idé och regi Frida Röhl

17 dramatiker varav sju verk släppta

Fjärde scenen

Folkteatern Göteborg 


OSÄKERHETENS TID

Ett monologprojekt från osäkerhetens tid i Sverige

20 verk från 20 scener

Projektet är initierat av Dramaten


Gunilla Brodrej är kritiker och scenkonstredaktör på Expressen Kultur.