Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Romerna gör upp med Carmen en gång för alla

Sima Eriksson.
Salamanca Taikon Gonzalez och percussionisten Ebba Westerberg.
Foto: Leif Eriksson.
Lelo Nika Jr.
Foto: Leif Eriksson.
Salamanca Taikon Gonzalez, i bakgrunden basisten Johan Bengtsson.
Foto: Leif Eriksson.

Riksteaterns nya turnépjäs är en sällan skådad version av Bizets opera ”Carmen” från romska teatern Arthem.

Gunilla Brodrej faller i farstun för en fusion-föreställning som lyfter fram fördomar mot romerna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Jag brukar rekommendera ”Carmen” för operanybörjare. Om den går i stan. Musiken är ju så omväxlande och medryckande. Handlingen begriplig och nuförtiden brukar regissörer slipa bort verkets inneboende antiziganism. Med varierande resultat ska sägas. 

Romska teatern tycker tvärtom att vi ska titta närmare på fördomarna. I föreställningen ”Carmen med förhinder” som nu åker på turné med Riksteatern återtar och äger Salamanca Taikon Gonzalez sin Carmen. Röker ut rasismen och viftar med de inrotade vanföreställningar som de manliga upphovsmännen en gång klistrade på sin kvinnliga hjältinna. Att göra henne till rom var ju ett praktiskt sätt att få utlopp för kvinnohat. Man slapp ge sig på ”de egna”. Och detta har många köpt. Och köper än i dag. 

Ninna Tersmans text är kompromisslöst lojal med Carmen, men blir också så kärleksfull när alla känslorna får utlopp i den expressiva dans och sång som stavas flamenco. 

Det är inte bara Don José utan en hel majoritetskultur som vill sticka kniven i henne.

Trots föreställningens uppbrutna och kommenterande form är historien intakt. Allt finns där. Bråket på tobaksfabriken, romansen med Don José, relationen med Escamillo, lägret med smugglarna, spådomen i korten, och slutligen – mordet. Det har väl aldrig varit så tydligt och smärtsamt som nu. Det är inte bara Don José utan en hel majoritetskultur som vill sticka kniven i henne. 

Tillsammans med fyra fantastiska musiker och sångerskan Sima Eriksson, med mörk sammetsröst, berättar Salamanca Taikon Gonzalez historien om Carmen i en musikalisk blandning mellan Bizets operamusik, flamenco, romsk folkmusik, jazz och hiphop. Shirin Kaj aka S.K.T medverkar på film från Göteborg med nyskrivna låtar. 

Och hur fungerar denna fusion? För det mesta riktigt bra.

Anna Ulén regisserar med lätt hand. Basisten får en hatt och blir gendarm. Andra huvudbonader förvandlar musikerna till smugglare. En lägereld sätter stämningen på duken. Enkelt och effektivt. Men Escamillo (Lindy Larsson!), Don José och Michaela uppenbarar sig som vandrande vålnader på film, ganska satsigt skrudade dessutom. Två helt olika regigrepp som inte riktigt gifter sig med varandra. 

Men det är en bisak i det stora hela. Lelo Nika Jr spelar accordeon som en gud, Johan Bengtsson leker fram tonerna ur kontrabasen, Ebba Westerberg trollar med slagverken och Robert Svärd måste vara en av Sveriges främsta flamencogitarrister.

Och i centrum Salamanca Taikon Gonzalez som med sin uppenbarelse, hesa röst och koreografiska kroppskontroll, brädar de flesta Carmencitor jag sett. Vi kan strängt taget lägga operan ”Carmen” i malpåse nu. Det finns ingen väg att gå härifrån. Annat än till Knivsta, Umeå, Östersund eller var ni nu befinner er under den här musikteaterns turné i landet.


MUSIKTEATER

CARMEN MED FÖRHINDER

Av Ninna Tersman
Regi Anna Ulén
Idé ARTHEM – romska teatern

Scenograf och kostym Fianna Robijn

Ljusdesign Anna Wemmert

Komposition och musikaliska arrangemang ARTHEM, S.K.T och George Bizet 

Toreadorens klagosång Anders Ortman 

Film och projektioner Leif Eriksson

Med Salamanca Taikon Gonzalez, Robert Svärd, Johan Bengtsson, Sima Eriksson, Lelo Nika Jr, Ebba Westerberg

Roller på projektion Alecio Araci, Lindy Larsson, Niklas Rydén, Shirin Kaj aka S.K.T

Riksteatern i samarbete med ARTHEM – Romska teatern

Speltid 1.15 t.

Sverigeturné


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.