Anna Sise, Shebly Niavarani, Malin Crépin och Emil Almén i "Onåd" av Ayad Akhtar. Foto: Bengt Wanselius.Anna Sise, Shebly Niavarani, Malin Crépin och Emil Almén i "Onåd" av Ayad Akhtar. Foto: Bengt Wanselius.
Anna Sise, Shebly Niavarani, Malin Crépin och Emil Almén i "Onåd" av Ayad Akhtar.  Foto: Bengt Wanselius.
Shebly Niavarani i "Onåd" av Ayad Akhtar. Foto: Bengt Wanselius 2018/bengt@wanselius.Shebly Niavarani i "Onåd" av Ayad Akhtar. Foto: Bengt Wanselius 2018/bengt@wanselius.
Shebly Niavarani i "Onåd" av Ayad Akhtar.  Foto: Bengt Wanselius 2018/bengt@wanselius.
Malin Crépin och Shebly Niavarani i "Onåd" av Ayad Akhtar. Foto: Bengt Wanselius.Malin Crépin och Shebly Niavarani i "Onåd" av Ayad Akhtar. Foto: Bengt Wanselius.
Malin Crépin och Shebly Niavarani i "Onåd" av Ayad Akhtar. Foto: Bengt Wanselius.

Pjäsen som diskuterar vad man egentligen får säga

Publicerad

Ayad Akhtars ”Onåd” utmanar dagens debatt om identitet.

Maria Edström ser en smart men konventionell pjäs på Stockholms stadsteater.

RECENSION | TEATER.  Ayad Akhtars pjäs ”Onåd” påminner på ett smärtsamt vis om dagens ofta så bokstavligt tolkande och inflammerade debatt. Amir Kapoor, framgångsrik affärsjurist spelad av Shebly Niavarani tar kraftigt avstånd från islam, en religion som enligt honom är skapad för ett hårt och obarmhärtigt liv i öknen på 800-talet. 

Amir blir hela tiden motsagd, inte bara av sin fru Emily spelad av Malin Crépin, utan också av sin kollega Jory spelad av Anna Sise och av Emilys gallerist Isaac i Emil Alméns gestalt – alla kräver hela tiden att han är mer nyanserad. Att han tvekar att hjälpa sin släkting Abe, fint spelad av Omid Khansari, med en imam som hamnat juridiskt trångmål får alla att gå i taket.

Ingen går fri

Och under en middagsbjudning i den extremt stilsäkra Manhattan-lägenhet i brunt och beige med skyskrape-utsikt signerad scenografen Lars Östbergh accelererar allt; alla blir ovänner, dessa från olika håll fria och sekulariserade människor har ändå sin ”klantillhörighet” och värdighet att beskydda, ingen går fri.

Moderniteten som utlovar en plats att pröva tankar, uttrycka förbjudna känslor, skapa sig sin identitet – går här helt i baklås.  

 

LÄS MER – Maria Edström: Pettersson kör skalpellen genom Strindberg

 

Emily arbetar också på ett porträtt av sin man, där hon utgår från Velázques berömda porträtt av sin assistent, den moriske slaven Juan de Pareja. Vad får den liberala konstnären Emily Hughes, som själv inspireras av muslimsk non-figurativ konst, att måla sin muslimske äkta man så? ”Du är min musa, inte min slav” skämtar Emily.

Shebly Niavarani fångar smärtan

Amir blir bara allt mer ensam och Shebly Niavarani fångar skickligt hans smärta och vanmakt. Regissören Dritëro Kasapi har lyhört fått ensemblen att veta exakt vad den gör i varje stund, helt nödvändigt i en smart salongskomedi av västerländskt snitt som ”Onåd” är. Är Ayad Akhtar slav eller musa, underkastad denna anglo-amerikanska pjäsformel? Kanske har han målat in sig själv i Velázques porträtt.

 

 

Teater

"Onåd” 

Av Ayad Akhtar

Översättning Niclas Nilsson

Regi Dritëro Kasapi

Stockholms stadsteater

Speltid 1.5 t.

Maria Edström är kritiker på Expressens kultursida. Läs hennes texter här.

 

I tv-spelaren nedan visas avsnittet av Kultur-Expressen där Maria Edström och Leif Zern diskuterar teaterns förnyelse. Kultur-Expressen finns även som podcast.

Maria Edström
Maria Edström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag