Ola Söderholm. Foto: Sara Moritz
Ola Söderholm. Foto: Sara Moritz

Ola Söderholm – en omformuleringskonstnär

Publicerad

Därför dyrkar svensk pop småstäder och därför vill vi ha Stefan Löfven som statsminister.

Gunilla Brodrej känner sig smart med hjälp av Ola Söderholms analyser.

En bra satiriker gör att man känner sig smart. Ola Söderholm är en sådan. Jag har lärt mig allt om Gal-Tan-skalan i Lilla Drevet. (Vet du inte vad det är än så prova avsnitt 120 och 124.) Många med mig kastar sig på appen på fredagsmorgonen för att få helt andra perspektiv på samtiden än man förmått tänka ut själv. Mediekritiken brukar vara enormt träffande, Ola Söderholm punktmarkerar P1. Han plockade till exempel isär Ekots gravallvarliga granskning av Svenska kyrkans Maltaresa så att inget anmärkningsvärt blev kvar.  

Men nu är det alltså stå-upp på turné. Öl, vin och inte många över 50.

Han börjar med att förekomma kritiken: Hur ska han, som gör en podd där han ”skrattar genom näsan och läser upp Klartext-versioner av en Wikipedia-sida” funka på en scen? 

Katalin i Uppsala

Han går med håven och vet det. Men det är inte missklädsamt. Hans default-läge är självkritiskt. Man undrar faktiskt hur det ska gå när detta långsmala talking head med svajig kropp kommer ut på scenen på Katalin i Uppsala och nästan vresigt tar sig an situationen medan han då och då kliar sig på en fläck under höger bröstkorg eller vickar oroväckande snabbt på mikrofonstativet.

Söderholm adresserar den smärre chock som många känner när de för första gången ser kroppen som tillhör rösten. De första minuterna måste man få lov att vänja sig. Det är ingenting exceptionellt alls med hans kropp. Det är bara det att den finns. 

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej gör upp med satirprogrammet Public service i P1 

 

Jag känner igen hans sort från min skoltid. En av de där lätt neurotiska killarna och tjejerna som var smartare än alla andra, genomskådade alla, men inte var karismatiska nog att ta över ett rum. Man fick hålla sig tätt intill efteråt för att få analysen viskad i sitt öra. Med poddarna blir rösterna stjärnor även om de inte kan blänka. Söderholm är formuleringskonstnär, eller snarare omformuleringskonstnär. När vi trodde att vi hade koll på läget byter han perspektivet eller ökar skärpan. 

Tafatt Stefan Löfven

Nu åker han alltså runt i Sverige och pratar om svensk pops intensiva relation till sina hemstäder, eller varför det är gångbart att vara lokalpatriot men inte nationalist, eller varför det är helt rimligt att Stefan Löfven är statsminister eftersom vi känner igen oss i hans tafatthet, eller varför medierapporteringen måste lugna sig med att beskriva den härliga gemenskapen och blodgivarstämningen på platser där det just skett ett terrordåd.

”Könshumor och politisk analys” utlovas, men könshumorn förpassas till marginalen, vilket gör honom till något av ett unikum bland ståuppare. Och viktigare för många än vilken ledarsida som helst. För Söderholm läser ändå alla åt oss.

 

Humor

Ola Söderholm - turnén

Könshumor och politisk analys

Turné (Bland annat Stockholm 14-15/11, Göteborg 17-18/11)

Gunilla Brodrej är kritiker på Expressens kultursida.

 

LÄS MER Jonas Gardell om Grotescos flyktingmusikal

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag