Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oidipus som rolig och modern relationsshow

Rafael Pettersson och Sandra Huldt i ”Mördaren du söker”
Foto: JULIA MARD
Sandra Huldt.
Foto: JULIA MARD
Rafael Pettersson.
Foto: JULIA MARD
Rafael Pettersson och Sandra Huldt.
Foto: JULIA MARD

”Mördaren du söker” är en lurig liten show om Oidipus som detektiv.

Maria Edström älskar teater-estetiken i Lumors pjäs på Kulturhuset i Stockholm.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Pang, direkt är det så himla roligt. Två detektiver, Sandra Huldt och Rafael Pettersson, som vi i publiken ser genom de typiska persiennerna i Johanna Mårtenssons Twin Peaks-aktiga scenografi, ska lösa ett mord för att häva pesten i staden. Allteftersom post-it-lappar sätts upp, utredningsmappar gås igenom och faxar rasslar, så blir det uppenbart att det handlar om myten om Oidipus: han som ovetande mördar sin far och äktar sin mor.

Något hotfullt ruvar i omgivningen, asbestplattor trillar ner ur taket, underliga vakter stryker runt knuten, Robin Auojas ljudspår ger en kuslig stämning och dessa ”true detectives” visar sig snart vara några andra. Nämligen Iokaste och Oidipus i modern tappning med pappkronor på huvudet och livrädda för sanningen: ”Du sa aldrig att du växt upp i Korinth! /Du frågar ju aldrig mig nånting!”  

...som när ett datorprogram löpt amok.

Att gifta gamla Sofokles med modernt relations-lingo fungerar storartat, men så har också regissören Eva Rexed rötter i Moment teater i Gubbängen och skådespelarna Sandra Huldt och Rafael Pettersson i Teatr Weimar i Malmö. Två fria grupper som båda kunnigt och på olika vis kan tricket att blanda myter och klassiker med nutids-mainstream. 

Jag älskar den här teater-estetiken, rolig och allvarlig, välspelad som tusan och som vågar vara hur töntig som helst. Och vars dramaturgi verkar ha drabbats av en ”glitch”, (ett oavsiktligt fel i ett datorprogram) med effekten att olika tidsepoker, stilnivåer och förvandlingar blandas som när ett datorprogram löpt amok. 

Det blinkas givet till Freud och hans Odipus-komplex (sonen vill lägra modern), men ”Mördaren du söker” som hädiskt införlivar allt – till och med chatten på byggahus.se – är paradoxalt nog mycket trogen de gamla grekernas agenda. 

De varnade ständigt för hybris och tron att vi kan styra våra öden och ha kontroll. Nä, osäkert är det att vara människa då som nu. Inte minst i denna luriga och underbara lilla show. 


Teater

MÖRDAREN DU SÖKER

Fritt efter Sofokles ”Kung Oidipus”

Regi och bearbetning Eva Rexed

Scenografi och kostym Johanna Mårtensson

Ljusdesign Olle Axén

Ljuddesign Robin Auoja

Med Sandra Huldt och Rafael Pettersson

Lumor på Fri Scen

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

Speltid 1.10


Maria Edström är kritiker på Expressen Kultur.


Lunch med Montelius: ”Förgå sig i natten”

https://embed.radioplay.io?id=101010&country_iso=se

PODCAST. Om Martina Montelius medverkan i dokumentären ”Prize of silence” och om priset för att såga Frostenson på Expressens kultursida 1998.