Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Musikaliskt sorgespel om att förlora ett barn

Frida Österberg och Jannek Petri, Maybelle (docka).
Foto: Felix Grünschloß
Frida Österberg vid mikrofonen och Maybelle i knät på Jannek Petri.
Foto: Felix Grünschloß
Loretto Villalobos.
Foto: OLLE SPORRONG

Uppsala stadsteater ger en hybrid mellan teater och konsert.

Loretto Villalobos blir knockad av sorgens oförlösta kraft.

RECENSION. Det finns inget så öronbedövande som en knäpptyst teaterpublik. Ett barn har dött och countrysångerskan Alabama (Frida Österberg) tar av sig sin svarta skinnklänning och tillsammans med maken Monroe (Jannek Petri) lägger de ner den lilla barnkroppen i klänningen, som vore den en liksäck. Nyss stod delar av publiken på scenen och dansade under gränslös uppsluppenhet. Nu är surret från scentekniken det enda som hörs.

”The Broken Circle” i regi av Anna Bergmann är en trespråkig samproduktion mellan Uppsala Stadsteater och Badisches Staatstheater i Karlsruhe.  Här möter vi ett kärlekspar som bjuder in till avskedskonsert – både för deras dotter och för deras äktenskap som inte mäktade med tyngden av sorgen. Konsertens direkta publiktilltal blandas med återblickar som både gestaltas på scen och projiceras i stilfulla animationer i fondväggen. Barnet figurerar på scen i form av en docka, förd av Julia Giesbert.

Mellan och under låtarna haglar förebråelserna som hatprojektiler på ett sätt som för tankarna till den sorts käbbel June Carter och Johnny Cash höll på med när de var lyckliga. De här är inte lyckliga. Jannek Petris nedsupne Monroe försöker finna en väg ut ur sorgen genom att utan nåd avsvära sig allt från jultomten till Gud – ”litteraturhistoriens värsta skurk”. 

Frida Österberg är en av våra mest mångsidiga artister just nu. Hennes Alabama balanserar på gränsen till ett sammanbrott som inte skulle gå att få stopp på. Hon sjunger tillsammans med fyrmannabandet som spelar en brett definierad variant av bluegrass med en repertoar som spänner mellan countryklassiker av Loretta Lynn och Emmylou Harris till Lady Gaga och Rage against the machine. 

Showigheten till trots är det inte en lätt pjäs att se, tvärtom hänger den existentiella smockan alltjämt kvar i luften, ingen jävla katharsis som förlöser från den värsta tänkbara sorgen. Precis som i verkligheten. 

Teater

The broken circle

AV Johan Heldenbergh & Mieke Dobbels

Översättning Alexandra Schmiede­bach & Lisa Lindberg

RegiAnna Bergmann

Scenografi Katharina Faltner

Kostym Lane Schäfer

Musikalisk ledning Clemens Rynkowski

Dramaturg Anna Haas

Ljus Mats Öhlin

Ljud Heiko Schnurpel

Video Gregor Dashuber

Uppsala stadsteater

Speltid 2 t.

Loretto Villalobos är kritiker på Expressen Kultur.

Peter Handke – ny skandal för Svenska Akademien?

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen där Jasenko Selimovic och Victor Malm diskuterar Peter Handke. Programledare: Karin Olsson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.