Ester Claesson, Johan Wahlström, Peter Järn, Lena Nilsson, Malin Persson. Foto: Markus GårderEster Claesson, Johan Wahlström, Peter Järn, Lena Nilsson, Malin Persson. Foto: Markus Gårder
Ester Claesson, Johan Wahlström, Peter Järn, Lena Nilsson, Malin Persson. Foto: Markus Gårder
Affischbild ”Ur svenska hjärtans djup”. Formgivare: Jan Larsson.Affischbild ”Ur svenska hjärtans djup”. Formgivare: Jan Larsson.
Affischbild ”Ur svenska hjärtans djup”. Formgivare: Jan Larsson.
Karin Olsson. Foto: THEO ELIAS LUNDGRENKarin Olsson. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Karin Olsson.  Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Mordet på Palme – då börjar folkhemmets fuldans

Publicerad

Karin Olsson ser vårt land förändras i den nyskrivna pjäsen  "Ur svenska hjärtans djup". 

TEATER | RECENSION. Fem människor, målade som zombier, rör sig till dansbandsmusik. Det är 1980-tal och vi ska få följa en familj genom Palme-mordet, 11 september, knivhuggningen av Anna Lindh och in i samtiden med mordet på den unga servitrisen Lisa Holm

Dimman som i första akten lägger sig över den gråmålade, sparsmakade scenen är både bokstavlig och bildlig. Familjemedlemmar och grannar försöker förgäves prata med varandra. Kristian Hallbergs välskrivna text i "Ur svenska hjärtans djup", ett stycke beställt för just Galeasen, talar desto mer till publiken. Dialogen är absurd, sorglig – och ofta hysteriskt rolig. 

Den påminner om Kristina Lugns sätt att varva melankoli med komik: "Jag går ut och rastar Carola nu. Hon behöver bajsa." Nationella trauman kontrasteras mot vardaglig banalitet och glittrig underhållning. 

Alla hundar heter som något i Melodifestivalen: Diggiloo, Perrelli eller Loreen. Dansbandsmusiken följer också med som en röd tråd.

Ester Claesson imponerar

Det är på många sätt en föreställning om folkhemmets fuldans, hur vi försöker orientera oss när samhället kränger i en ny takt och riktning.

Hur internaliserar man skräcken? Och vem måste föra när den förbannade likgiltigheten sätter in?

Vi befinner oss mitt i informationsflödet, men förmår inte se de långa linjerna. "Jag läser aldrig tidningen. Jag tänker det varje gång jag går för att hämta den, tidningen", säger en man förundrat. 

Tobias Hagström-Ståhl har regisserat med fingertoppskänsla. Särskilt Ester Claesson, som gestaltar dottern som har återvänt från Stockholm till småstaden, imponerar med sin spända närvaro.

Den monokroma och platta sceniska inramningen till trots är "Ur svenska hjärtans djup" färgstark och mångbottnad. Berättelsen väcker tankar kring hur olika vi hanterar förändringar. En del rastar hunden, andra blir rasister. 

Dock retar jag mig lite på temat med dansband och mello. Här sitter vi Stockholmskritiker igen och fnissar åt folklig smak. Någon borde nog ha röstat bort den lättköpta paketeringen.

 

TEATER

Ur svenska hjärtans djup

Av Kristian Hallberg

Regi Tobias Hagström-Ståhl

Med Ester Claesson, Johan Wahlström, Lena Nilsson, Peter Järn, Malin Persson

Teater Galeasen

Speltid 2.5 t.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag