Foto: Anja Olofgörs
 Foto: Anja Olofgörs

Meja i spökjägarnas sal: Stockholms Stadsteater

Publicerad
Uppdaterad
Hanna Höglund blir förtrollad av Marionetteaterns pjäs Meja i spökjägarnas sal.
Det är de små detaljerna som gör det: dockspelarnas kimonos, spelet mellan seriebubbla och teater, de flygande zzz:na i luften när spökjägaraspiranten Meja och hamstern Chiko sover.
Men framför allt handlar Yokaj studios och Marionetteaterns pjäs Meja i spökjägarnas sal om spelet mellan docka och dockspelare. Magin, ja faktiskt det ordet – i att någon talar åt en annan som är.
Jag sitter förtrollad. Det är logiskt att flickan Meja, den svenska mangaserien Kick-offs mest queera, udda karaktär får rösten från en man nu när hon fått en egen pjäs, medan tonårsspöket Andreas får den från en kvinna.
Logiskt för att det är de gränsöverskridande personerna – de som står med ett ben i spökvärlden och ett ben i den mänskliga – som är gränsöverskridande också på detta sätt. När man kommer ut från salongen har man glömt vem som spelades av vem. I minnet är dockorna sig själva nog.

Kick-off! är annars en typiskt hetero serie med en fotbollskille i huvudrollen som med hjälp av sin spökkompis Andreas försöker bli tillsammans med sportiga och ganska vanliga Jenny. Meja sticker ut i det sammanhanget med sina gothic lolita-kläder, ovanliga intresse för spökjakt och en förbannad hamster på huvudet. Hon har blivit en av Kick-offs populäraste karaktärer på kuppen.
Meja i spökjägarnas sal är en föreställning där man också gör actionmim med laserljus och får publiken att skratta högt åt Chikos fräsanden. Men framför allt stannar man upp, förtätar stämningen och låter dockorna reflektera.
Vill jag verkligen förgöra spöken? undrar Meja när det visar sig att Andreas inte är ond. Och bakom Andreas vackra mangadockögon anas djup sorg över att inte leva.
Det är samma känsla som när min bästa vän och mitt tioåriga jag byggde upp världar av hembyggda periskop och kassettbandsljud under mitt skrivbord och spelade upp för föräldrarna. Jag minns att jag tänkte: så här roligt blir det nog aldrig mer.
Men det blev det. Dockteater har jag inte sett sedan jag var liten. Det här känns som första gången.
Hanna Höglund
Hanna Höglund
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag