Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Medelklassvänstern borde fått mig att skämmas

Elle Kari Berglund och Sanne Ahlqvist Boltes i ”Gasljus”.
Foto: Emmalisa Pauly.
Elle Kari Berglund och Sanne Ahlqvist Boltes i ”Gasljus: Malmö”.
Foto: Emmalisa Pauly.
Elle Kari Berglund och Viktor Nyström Sköld.
Foto: Emmalisa Pauly
Elle Kari Berglund och Viktor Nyström Sköld.
Foto: Emmalisa Pauly
Ensemblen: Elle Kari Berglund, Viktor Nyström Sköld, Sanne Ahlqvist Boltes, Johannes Wanselow.
Foto: Emmalisa Pauly

I Henrik Bromanders pjäs ”Gasljus: Malmö” blir en kvinna på Möllan manipulerad av sin kille.

Sara Berg skrattar åt samtidsmarkörerna och vill bli kompis med samtliga rollfigurer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Scenen är en autentiskt inredd lägenhet på Möllan i Malmö. Möblerna består av lite Ikea, lite loppisfyndat 50-tal. Lotta Lundgrens ena kokbok står i kökshyllan och på stereon spelas lp-skivor: Grimes största hit, den holländska electroduon Weval och en Bright Eyes-ballad från 2005. Skrivbordet är belamrat med påbörjade konstprojekt.

Här bor Johan (Viktor Nyström Sköld) och Johanna (Elle Kari Bergenrud). De är huvudpersonerna i författaren Henrik Bromanders nyskrivna ”Gasljus: Malmö”, som medan Hipp renoveras spelas i Teaterhögskolans replokaler.

Johan vill göra film, men knegar som målare. Johanna vill bli konstnär men jobbar som illustratör på en reklambyrå. Vännerna Kim (Johannes Wanselow) och Sasha (Sanne Ahlqvist Boltes) är ofta på besök. De dricker Gamay och den österrikiska naturvinsproducenten Gut Oggau, äter ramen gjord på egen buljong och diskuterar obskyr tjeckisk konst, rasism och IVF-behandlingar.

Jag bör förmodligen skämmas, men i stället vill jag bli kompis med samtliga rollfigurer.

Jag har aldrig tidigare tagit del av en kulturupplevelse som dels fångar den samtida medelklassvänstern så otroligt träffsäkert, dels är så lik min egen vardag. Jag bör förmodligen skämmas, men i stället vill jag bli kompis med samtliga rollfigurer.

Som titeln indikerar är detta en föreställning om gaslighting, ett av förra årets nyord och ett fenomen där förövaren successivt förvränger offrets verklighetsuppfattning, tills hen börjar tvivla på sin egen mentala hälsa.

Här är det Johan som är förövaren, Johanna som är offret. Föreställningen berättas ur hennes perspektiv, via två mikrofoner fästa vid hennes öron. Genom hörlurar får publiken följa handlingen som hon upplever den, samtidigt som vi ser allting utifrån.

Hur Johan går från att vara en vanlig, snäll kille till att bli manipulativ och kontrollerande, men ändå tillvarons trygga punkt. Hur Johanna långsamt bryts ner för att till slut inte längre veta vad hon vill.

...en obetalbar middagsscen som fångar nutidens restauranglingo på pricken.

Vi får vissa ledtrådar till hur det kan gå som det går: Johan har blivit bedragen i en tidigare relation och har nu svårt att lita på sin partner. När Johanna söker in till konsthögskolan i Köpenhamn blir han livrädd att hon ska lämna honom.

Men ibland står de smarta replikerna i vägen för fördjupningen. Jag skrattar åt samtidsmarkörer som fermentering, Kims eklektiska second hand-outfits, veganska moussebakelser och en obetalbar middagsscen som fångar nutidens restauranglingo på pricken, men hinner inte riktigt med i känslorna.

Föreställningen hade gärna fått vara en halvtimmes psykologisk nedbrytning längre. Inte minst för att detta – trots den destruktiva miljön – är ett kul gäng att umgås med. Samtliga skådespelare gestaltar Möllanhipstern så skarpt att jag undrar om de inte bara spelar sig själva.

Men någon riktig galning är han ju ändå inte, den där Johan. Hinner jag tänka, innan jag inser att jag är lika gaslightad som Johanna.


Teater

GASLJUS: MALMÖ

Av Henrik Bromander

Regi och koncept John Hanse

Ljud och koncept Jonas Åkesson

Scenografi Hanna Reidmar

Scenografi och kostym Mina Lejbølle

Ljus Robert Claesson

Mask Elisabeth Karlsson

Dramaturg Amanda Fromell

Med Elle Kari Berglund, Viktor Nyström Sköld, Sanne Ahlqvist Boltes, Johannes Wanselow

Malmö stadsteater på Stadt Hamburg

Speltid 1.5 t


Sara Berg är kritiker på Expressen Kultur.


De kommer sondmata Lisa Nilsson

https://embed.radioplay.io?id=102825&country_iso=se

PODCAST. Kulturlivet har fått nog, Martina Montelius ofrivillige halvbrors nya självbiografiska roman leder till en fantastisk idé. Dessutom: Gunilla Brodrej tittar konstigt på Lars Lerins nya tv-serie.