Måsen / Backa teater, Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
Med Farnaz Arbabi som regissör är förväntningarna höga; hon har redan på ett par år gjort några av landets mest omtalade teateruppsättningar. Hon tar stora grepp i sin regi, men genomför den ändå med lätt hand. Det passar Tjechov och Måsen precis, de fyra unga rollerna i pjäsen sätts i förgrunden nästan som om Tjechov skulle ha gjort det själv.
Vitt och lätt det stora sommarrummet, spaljéer, balkonger, parasoller. Sommarlovet, studentmössorna slängda i soffan, bubbelvinet avslaget. Fy fan vad vi är bra! Men alla vet att det är nu som allt börjar på riktigt. Planerna, drömmarna. Alla måste bli vuxna. Och som de vuxna?
Arbabis regi och bearbetning (tillsammans med Elmira Arikan) intar de ungas perspektiv konsekvent och finkänsligt, och utan att lämna det tjechovska överseendet inför den mänskliga dumhet som de äldre generöst visar upp. Konstantins mor skådespelaren är hjärtlöst självupptagen, och i någon mening kan man förstå hennes man, som blir smickrad av den unga Ninas beundran.
Alexander Mørk-Eidem har just flyttat Tjechovs Tre systrar till en svensk garnisonsstad i norr på Stockholms Stadsteater med lysande resultat,
Farnaz Arbabi sätter Måsen i en svensk hammock där fyra unga har baksmälla efter studentfesten och ångest inför framtiden.

Det har blivit den slags teater där man faktiskt ibland glömmer att personerna på scenen är skådespelare, där man börjar tro att Bahar Pars är ett slags Nina, Peter Eggers en Semjon. Trötta morbor Sorin, Laurence Plumridge, i eldriven rullstol som plockar upp döda måsar med griptång för sopor – vilken tur att det ändå finns en Sorin! På riktigt. Som visserligen lite blekt, men ändå, säger att han tror på de unga. Respekterar dem.
Maria Hedborgs självironi inför Arkadina– den här morsan har hon aldrig gillat. Ingen gör det. Det är sorgligt med vuxna människor som inte lämnar utrymme till de unga, deras liv, deras drömmar. Backa Teater har fått en succé till, för unga, för alla. 
Margareta Sörenson
Margareta Sörenson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag