Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Måsen / Backa teater, Göteborg

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

MÅSEN | Av Anton Tjechov | Regi Farnaz Arbabi | Backa teater, Göteborg

Med Farnaz Arbabi som regissör är förväntningarna höga; hon har redan på ett par år gjort några av landets mest omtalade teateruppsättningar. Hon tar stora grepp i sin regi, men genomför den ändå med lätt hand. Det passar Tjechov och Måsen precis, de fyra unga rollerna i pjäsen sätts i förgrunden nästan som om Tjechov skulle ha gjort det själv.
Vitt och lätt det stora sommarrummet, spaljéer, balkonger, parasoller. Sommarlovet, studentmössorna slängda i soffan, bubbelvinet avslaget. Fy fan vad vi är bra! Men alla vet att det är nu som allt börjar på riktigt. Planerna, drömmarna. Alla måste bli vuxna. Och som de vuxna?
Arbabis regi och bearbetning (tillsammans med Elmira Arikan) intar de ungas perspektiv konsekvent och finkänsligt, och utan att lämna det tjechovska överseendet inför den mänskliga dumhet som de äldre generöst visar upp. Konstantins mor skådespelaren är hjärtlöst självupptagen, och i någon mening kan man förstå hennes man, som blir smickrad av den unga Ninas beundran.
Alexander Mørk-Eidem har just flyttat Tjechovs Tre systrar till en svensk garnisonsstad i norr på Stockholms Stadsteater med lysande resultat,
Farnaz Arbabi sätter Måsen i en svensk hammock där fyra unga har baksmälla efter studentfesten och ångest inför framtiden.

Det har blivit den slags teater där man faktiskt ibland glömmer att personerna på scenen är skådespelare, där man börjar tro att Bahar Pars är ett slags Nina, Peter Eggers en Semjon. Trötta morbor Sorin, Laurence Plumridge, i eldriven rullstol som plockar upp döda måsar med griptång för sopor – vilken tur att det ändå finns en Sorin! På riktigt. Som visserligen lite blekt, men ändå, säger att han tror på de unga. Respekterar dem.
Maria Hedborgs självironi inför Arkadina– den här morsan har hon aldrig gillat. Ingen gör det. Det är sorgligt med vuxna människor som inte lämnar utrymme till de unga, deras liv, deras drömmar. Backa Teater har fått en succé till, för unga, för alla. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!