Pjäsen om Leila K är legendarisk

Sepideh Khodarahmi och Arazo Abdulla i K.
Foto: Matilda Rahm.
Arazo Abdulla i K.
Foto: Matilda Rahm.
Arazo Abdulla i K.
Foto: Fotograf Matilda Rahm.Kulturhuset Stadsteatern 2
Ur "K", inspirerad av Leila K.
Foto: Matilda Rahm.

Dimen Abdullas "K" handlar om att ta hand om sin stora energi.

Linda Skugge ser en briljant pjäs om utåtagerande tjejer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TEATER | RECENSION. Briljant kostym: Polisavspärrningsband som snygga armband och som skärp över den bruna plastklänningen, blå skoskydd som skor!

Briljant regi: Den förtryckande pappan gestaltas av en rosa Vanish-flaska som säger ”jag är mycket besviken, du kommer hem sent!”.

Briljant dekor: Pippi Långstrumps kappsäck är full med olagliga, mumsiga piller!

Briljant manus: En dotter måste vara sublim, hon är egentligen bara en kropp, en reservoar som lyder och diskar, men som slutar vara en dotter när hon slutar diska. Jag är bög!

Briljant musik: Eurotechnon från helvetet möter ”Electric” med den ljuvliga textraden ”When I turn my power on I go electric”.

Alltid electric

Jag tänker att Dimen Abdullas föreställning ”K” handlar om vad som händer med dem som inte kan stänga av sin power. De som alltid är electric. Särskilt om de är kvinnor, och främst unga kvinnor. Eller om de, som artisten Apollo säger i Petter Wallenbergs bok ”Historien om Leila K”, är en anything-oholic, som knarkar dopamin, allt som ger kickar. De som lever för publiken, som dör för publiken. De som bara vill ha kul.

Vem kan handskas med utåtagerande tjejer? De som måste få bli den de vill vara, som måste få vara den de är, vem hjälper dem? Vem förstår dem?De som befinner sig i rum som saknar ord, som inte förstår att de inte måste säga hej till alla. De som säger "mäh orka gå upp på morgonen" om man inte vet att det kommer en ny tid. De som hela tiden reagerar med flykt och ilska och aldrig beter sig som man ska.

Resa sig

Jag hoppas att många unga tjejer får chansen att se den här snygga och roliga föreställningen och går hem med en ny känsla i kroppen. Att de likt Leila alltid kommer att resa sig. Hur mycket de än knuffas till marken så kommer de att resa sig.

Och med energins hjälp kan de bli precis så legendary de vill. Precis som Leila bör alla unga tjejer som får höra att de ska vara välanpassade ångestvråla Stockholm keep on rocking and fuck you!Teater

K

Av Dimen Abdulla

Regi Åsa Lindholm

Scenografi och kostym Julia Herskovits

Mask Patricia Svajger

Ljus Olle Axén

Komposition Foad Arbabi

Klara soppteater

Speltid 1 t.

Linda Skugge är kritiker på Expressens kultursida.