Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klent motstånd när Timothy Snyders bok blir pjäs

Eva Johansson, Caroline Söderström, Lisa Lindgren, Victoria Olmarker.Foto: Ola Kjelbye
Victoria Olmarker, Eva Johansson, Lisa Lindgren.Foto: Ola Kjelbye
Eva Johansson, Johan Karlberg, Victoria Olmarker, Lisa Lindgren, Caroline Söderström.Foto: Ola Kjelbye
Hanna JohanssonFoto: PRIVAT

Den amerikanska historikern Timothy Snyders bok "Om tyranni" har blivit teater.

Hanna Johansson funderar på om hon reagerar "rätt".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TEATER | RECENSION. Dagen innan Carolina Frändes "Om tyranni" har premiär på Göteborgs stadsteater får jag ett mejl från en medarbetare på teatern. Hon skriver att publikens upplevelse av föreställningen bygger på att man kommer dit utan förförståelse för handlingen, och önskar att hänsyn tas till detta i recensionerna.

Jag blir irriterad

Jag blir reflexmässigt irriterad. Jag tänker på den aktuella kritikdebatten och att en recension, vad diverse pressavdelningar än tror, inte är en förlängning av kommunikationsarbetet kring en roman eller en pjäs eller en konstutställning. Jag skriver väl vad fan jag vill. 

Timothy Snyder.Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men efteråt, efter att ha sett föreställningen, börjar jag fundera på avsikten med det där mejlet. Det skapade ju en avoghet som jag tog med mig in i salongen. I Timothy Snyders ”Om tyranni”, den bok som föreställningen bygger på, diskuteras motståndsstrategier som "lyd inte i förväg" och "ta ansvar för hur världen ser ut" – uppmaningar som fordrar just avighet. Plötsligt känner jag mig stolt över min sura reaktion, som om jag har klarat ett test.

 

 

Bortsett från namnet har Snyders "Om tyranni" och Carolina Frändes "Om tyranni" i stort sett inga likheter. Frände med konstnärligt team berättar om en fiktiv göteborgsentreprenörs öden och äventyr mellan 1960- och 90-talet. Hans vägar korsas av Ian Smith, Donald Trump och Vladimir Putin; som en ondskefull Forrest Gump orienterar han sig i tillvaron. Han är precis så lagom tråkig, informationen om honom så bristfällig, att man köper historien med hull och hår. Formatet liknar en föreläsning där de fem skådespelarna är övertygande blanka, krassa i sitt uttryck, som när man berättar om någonting självklart. 

Smart men blodfattigt

Det är smart men lite blodfattigt. Gestalterna i ”Om tyranni” är sådana markerade bad guys att det är lätt att känna sig god enbart i kraft av att man inte har handlat med elfenben eller varit premiärminister för en apartheidregim. Motståndet mot det som hotar demokratin måste vara starkare än så, större än att bli lite arg på ett mejl. Kanske är detta pjäsens sensmoral.

 

Teater

Om tyranni

Av Carolina Frände

Inspirerad av Timothy Snyders bok

Regi Carolina Frände

Skådespelare Eva Johansson, Johan Karlberg, Lisa Lindgren, Victoria Olmarker, Caroline Söderström

Scenografi Carolina Frände

Scenografi och ljus Karl Svensson

Scenografi, assistent Tora Kirchmeier

Kostym Elin Hallberg

Mask, praktikant Matilda Bragner

Dramaturg Joakim Sten

Göteborgs stadsteater

Speltid 1.5 t.

 

 

Hanna Johansson är kritiker på Expressens kultursida.

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen.