Helafton med hårdare snabbare Anna Vnuk och Undercover / Södra teatern

Publicerad
Uppdaterad
Johan Hilton piggas upp av punkiga vrål.
Två separata enheter ska fogas samman i Helafton med Anna Vnuk och Lo Kauppi. Inte bara i den förstnämndas dansshow där den hajpade artisten försöker få ihop det reinfeldtska livspusslet utan även i föreställningspaketet i stort.
Det är nämligen två vitt skilda temperament som slagit sina kreativa och kloka huvuden ihop under ett och samma Södra teatern-tak.
Undertexter och nyanser är till exempel inte Lo Kauppis grej. Hennes punkigt skrikiga stand up-monolog Undercover är en enda lång och oemotståndlig demagogisk vidräkning med en förmodat världsomspännande patriarkal konspiration där Kauppi, som en radikalfeministisk Wallraff, infiltrerar konferensrummen där de misogyna strategierna skapas.
Anna Vnuks personliga och gåtfulla danskontemplation över sina två skapande funktioner som konstnär och nybliven mamma balanserar, å sin sida, bitvis på en rätt slak lina mellan skir föräldraromantik och frigörelseprojekt.

Att de båda artisterna och föreställningarna rent estetiskt inte har särskilt mycket gemensamt – förutom en feministisk tematik – ska dock inte ses som en invändning. En helafton med Vnuk och Kauppi är engagerande och, inte minst, underhållande.
Kauppi är en lysande stand up-artist som svänger från närmast vulgärt antiborgerligt väckelsemöte till fördjupande telefonsamtal med sina feministiska förebilder: en somalisk omskärelseaktivist, en afghansk talibanmotståndare, en filippinska som arbetar mot trafficking och sexslaveri.
Ändå är det andra aktens übercoola Hårdare snabbare Anna Vnuk som utgör kvällens största behållning. Redan i inledningsmonologen där Vnuk räknar upp beståndsdelarna på det barn som skapats i hennes mage och avslutar avhandlingen med orden ”Men nu vill jag dansa” läggs den livsbejakande ribban till svängig soulmusik.
Vad som återstår är 40 minuter intelligent gestaltat feministiskt dilemma, sensuellt utlevande och försiktiga danssteg medan den nyfödda slumrar i rummet bredvid.
Svårartade performancevrål? Jo, det blir en hel del av den varan under de två timmar föreställningen varar. Men jädrar vad uppiggande de är.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag