Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glöm spring-i-dörrar – det här är roligt på riktigt

Helt enkelt en härlig ensemble. Maia Hansson Bergqvist, Omid Khansari, Janna Granström, Magnus Ehrner och Rasmus Luthander.Foto: Sören Vilks
Maia Hansson Bergqvist och Danilo Bejarano.Foto: Sören Vilks
Tova Magnusson, Rasmus Luthander, Electra Hallman.Foto: Sören Vilks

"Förlovningen" är egentligen bara rent trams.

Gunilla Brodrej har ändå kungligt roligt på Dramaten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TEATER | RECENSION. I finkulturen är fars närmast ett skällsord. En konstform som har varit bannlyst från institutionsteatrarna men levt i högsta välmåga på privatteatrarna som betalat skådespelarna feta gage för att spela "Spanska flugan", "Charleys tant" och "Gröna hissen" medan underbetalda Dramatenskådespelare har spelat Bergman och Norén. Ja jag överdriver. Rågången har luckrats upp på senare tid. För precis som en symfoniorkester behöver testa barockformen ibland behöver en teaterensemble på Nationalscenen spela fars. Stämma om, skärpa till och finkalibrera. För fars är nåt av det svåraste som finns. 

Lekt fram

Georges Feydeaus lite stramare svarta farser har faktiskt liknats vid Bachs musik. Replikerna tycks landa på exakta taktslag. Entréer och sortier musikantiskt avvägda. Och regissören Ellen Lamm dirigerar ensemblen i hans "Förlovningen" med säker känsla för textens musikalitet. Hon har helt enkelt en finfin ensemble för detta roliga stycke. 

 

 

Rasmus Luthanders monsieur Bois-d'Enghien trasslar in sig i lögn efter lögn för att slippa göra slut med sin Lucette. Han är trolovad på annat håll och ska skriva på ett äktenskapskontrakt (en term som endast förekommer i operor, komedier och den här sortens scenkonst) på kvällen, men har ännu inte på morgonen samma dag lyckats få ur sig detta till Lucette (Maia Hansson Bergqvist). "Älskar du mig", frågar hon gång på gång och han ljuger alltmer desperat: "Jag är tokig i dig". 

Nahid Perssons dokumentär

Tankarna går osökt till Anders i Nahid Perssons dokumentärfilm "Anders, jag och hans 23 andra kvinnor". Han liksom jonglerar med sina många kvinnor och hoppas att det ska funka. Men med den enda tanken upphör alla likheter. Pjäsen presenteras visserligen som en fransk fars om att inte kunna göra slut och på en film på Dramatens hemsida pratar ensemblen om sina personliga erfarenheter av att göra slut eller dumpas. Det är ett rart sätt att försöka göra pjäsen relevant. Men överflödigt. Den här farsen skulle kunnat handla om precis vad som helst. Det spelar ingen roll hur det börjar eller slutar. Poängen är hur ensemblen spelar det som hände under tiden, situationskomiken, förvecklingarna och missförstånden. 

Känns i maggropen

Och typerna. Rasmus Luthander som sagt, som får använda ett komiskt register han inte kommer i närheten av i Gardells supersorgliga "De dagar som blommorna blommar". Man fattar knappt att det är samma person. Hans kropp är som spänd gummi varje gång han försöker ta sig ur en ny knipa. Danilo Bejarano gör en kärlekskrank och temperamentsfull spansk general vars framfart och charmiga brytning får hjärtan att smälta. För trots att han är en karikatyr känner man starkt med honom, ja med alla i ensemblen. Deras tragikomiska trassel och misslyckanden finns i någon form hos oss alla, och just därför är det roligt. Som Eric Stern misslyckade sångförfattare. Eller Gunnel Freds lakoniska betjänt. Ellen Lamm regisserar en svängig och bra castad ensemble. Det här är en föreställning som man kan unna sig. Även om det "bara" är en fars.

 

Teater

Förlovningen

Av Georges Feydeau

Översättning Katrin Ahlgren

Regi Ellen Lamm

Scenografi och kostym Rikke Juellund

Ljusdesign Torben Lendorph

Kompositör Matti Bye

Peruk och mask Thea Holmberg Kristensen, Nathalie Pujol

Dramaten

Speltid 1.55 t.

 

Gunilla Brodrej är kritiker och scenkonstredaktör på Expressen Kultur.