Ur föreställningen "Co2lonialNation". Foto: Ilkka/Sámi Giron TeátherUr föreställningen "Co2lonialNation". Foto: Ilkka/Sámi Giron Teáther
Ur föreställningen "Co2lonialNation". Foto: Ilkka/Sámi Giron Teáther
Ur föreställningen "CO2LONIALNATION" Foto: Ilkka/Sámi Giron TeátherUr föreställningen "CO2LONIALNATION" Foto: Ilkka/Sámi Giron Teáther
Ur föreställningen "CO2LONIALNATION" Foto: Ilkka/Sámi Giron Teáther
Ur föreställningen "CO2LONIALNATION" Foto: Ilkka/Giron Sámi TeátherUr föreställningen "CO2LONIALNATION" Foto: Ilkka/Giron Sámi Teáther
Ur föreställningen "CO2LONIALNATION" Foto: Ilkka/Giron Sámi Teáther

Frågan är om det samiska kommer bli ett museum

Publicerad

Den samiska teatern turnerar med en föreställning som aktualiserar behovet av en sanningskommission. Maria Edström passar på att se föreställningen i Stockholm.

”Du har ju sett Sameblod” säger jag när en kompis förvånas över den höga förekomsten av självmord bland unga samer. ”Men det var ju förr i världen” blir svaret.

Filmen ”Sameblod” som gjort stor succé ger viktiga pusselbitar om samernas historia. Möjligtvis är risken att skallmätningar och internatskolor, förbud mot jojk och samiska ses som ett otyg på historiens skräphög och att allt nu är frid och fröjd. Kunskapen i ”storsamhället” om samernas nutida liv är minst sagt skral.

 

LÄS MER: Gunilla Brodrej om filmen "Sameblod"

 

På Giron Sámi Teáther med bas i Kiruna har man länge sysslat med att gestalta det samiska livet, kulturen och historien – ofta på vackra, poetiska och humoristiska vis och med ett alltmer aktivistiskt anslag.

Nu turnerar man med föreställningen ”Co2lonialNation” i regi av Pauliina Feodoroff, underrubriken är ”en teatral sannings-och försoningskommission”. De tre skådespelarna Elina Israelsson, Mio Negga och Sarakka Gaup vittnar på såväl Lule- och nordsamiska som svenska om folkfördrivning, psykiskt lidande, språk- och kulturförbistring, om en historiens smärta som bultar genom generationerna. Och den avskalade och återhållna formen gör att innehållet blir desto mer drabbande, även för en icke-same med kärlek till fjället.

Greppet är desto mer utmanande då arbetet med att försöka få till en dylik sanningskommission med svenska staten pågår för fullt, vilket det märkligt nog varit mycket tyst om i medierna.

Utmanar nationsbegreppet

Och det är kontroversiellt, samernas liv och kultur utmanar både ekonomi och nationsbegrepp, ofta i konflikt med energi- och gruvnäring och hela Sápmi sträcker sig över fyra länder. Och den storsvenska självbilden har alltid haft svårt att erkänna en diskriminerande och kolonial sida.

 

LÄS MER: Gunilla Brodrej reser till Jokkmokk efter debatten om "Midnattssol"

 

En kvinna i vacker kolt gråter i slutet av föreställningen. Riskerar det samiska att helt bli ett museum, en krydda på turistnäringen och, inte minst, ett ursprungsfolk i diaspora?

Utanför Unga Klara där jag ser gästspelet från Kiruna står föreningen Samer i Stockholms välkomnade skylt. En samisk man med tunnelbanan vinande förbi. 

Den största samebyn är Stockholm.

 

TEATER

CO2lonialNATION

Av Pauliina Feodoroff, Niillas Holmberg, Simon Issát Marainen, Mio Negga, Sarakka Gaup, Elina Israelsson

Giron Sámi Teáther på turne

Unga Klara, Stockholm

Speltid 1.5 t.

 

 Maria Edström är medarbetare på Expressens kultursida.

Maria Edström
Maria Edström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag