Foto: Foto: Ola Kjelbye
 Foto: Foto: Ola Kjelbye

Förvaret / Göteborgs stadsteater

Publicerad
Uppdaterad
Johan Hilton ser Johannes Anyuru debutera som dramatiker i Förvaret på Göteborgs stadsteater.
Samtidigt som det pågår en internationell klimatkonferens i Köpenhamn har ett nytt väderfenomen iakttagits på ett flyktingförvar i Sverige.
Där har det börjat snöa från taket. En meteorologisk avvikelse som, i dramatikerdebuterande poeten Johannes Anyurus och Aleksander Motturis Förvaret, snarare ska tolkas som tecken på ett hårdnande samhällsklimat än effekten av en global väderlek som uppför sig som en berusad psykopat.
I ett sådant minusgradigt samhällsklimat är det fullt tänkbart, för att inte säga logiskt, att flyktingar som fått avslag på sina asylansökningar interneras i så kallade ”förvar” i väntan på avvisning av självutnämnt humana demokratier. Behandlas som brottslingar därför att de, av olika dystra anledningar, flytt sitt födelseland för att söka trygghet på annan ort.

Jo, Förvarets angelägna ärende ligger emellanåt nära plakatteatern, om än i poetisk skrud. Dessbättre vet regissören Henrik Dahl exakt hur han ska förvalta det rasande grundmaterialet.
I Clive Leavers klaustrofobiska scenrum – dess formmässiga bas utgörs av två inplastade rektanglar med snötäckta golv – sätts grundackordet redan i spelöppningen: det här är helvetet.
Rörelsemönstret hos såväl förvarare som förvarade präglas därför av ett slags hukande försiktighet, som vore de tyngda under den skam det innebär att delta i ett system där frihetsberövande och avvisningar av behövande faktiskt politiskt försvaras med begrepp som ”solidaritet” och ”ansvar”.

Ensemblen är, som alltid på Göteborgs stadsteater nuförtiden, alldeles utmärkt. Victoria Olmarker och Mattias Nordkvist försvarar positionerna som två av landets mest spännande skådespelare, Sergej Merkusjevs desperata cyniker Aleksej förtjänar medalj.
Uppsättningen likaså.
I en av dess mest brännande ögonblick citerar en av de ”förvarade” (Maryam Moghaddam) Obamas färska fredspristal – försvarstalet för fortsatt militärexport till Afghanistan – ord för ord.
Så mycket mer samtidsförankrad blir inte svensk teater just nu. Inte mer drabbande heller.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag