Johanna Lazcano.Johanna Lazcano.
Johanna Lazcano.
Teater-och filmvärlden skakas av #tystnadtagning-uppropet. Foto: Shutterstock.Teater-och filmvärlden skakas av #tystnadtagning-uppropet. Foto: Shutterstock.
Teater-och filmvärlden skakas av #tystnadtagning-uppropet. Foto: Shutterstock.

Förövaren kan vara den unge killen i barnpjäsen

Publicerad

Skådespelaren Johanna Lazcano om att förövarna på teatrarna inte handlar om ett fåtal rötägg.

KOMMENTAR | #TYSTNADTAGNING. I samband med att 584 kvinnliga skådespelare gick ut i Svenska Dagbladet med en röst för att vittna om sexuella övergrepp har en handfull manliga skådespelare och regissörer tagit plats i tv-soffor för att bekräfta att detta är sant. Till syvende och sist krävdes det tydligen män för att röja undan de sista tvivlen.

Följande text ska inte läsas som ett misstänkliggörande av de män som uttalat sig. Det ska läsas som en uppmaning till reflektion över vems ord vi litar på, och vems ord som ifrågasätts. Det är relevant och helt i sin ordning att ge plats för deras röster. Visst kan det stämma att många har varit ovetande om problemets vidd. Och alla är givetvis inte skyldiga. 

Men frågorna är av typen "Har du själv bevittnat någon form av övergrepp?", aldrig "Har du själv gjort dig skyldig till någon form av övergrepp?"

 

LÄS MER- Martina Montelius: Hur kan kvinnor vara värda så lite som på teatern?

Ingen ljusskyggt bergatroll

I den sämsta av världar innebär det, hypotetiskt sett, att vissa av offren nu får se sina förövare lägga ut texten kring hur de tar avstånd från trakasserierna, samtidigt som de framstår som oskyldiga.

Kanske är det värt att påminna om att förövaren sällan är ett ljusskyggt bergatroll från en utdöende generation. Han är en ung trevlig kille som spelar barnteater för din sexåring. När en av de intervjuade skådespelarna känner sig föranledd att påpeka att det endast är ett fåtal idioter som beter sig illa får han inget mothugg. Jag ber er betänka detta: det är logistiskt och tidsmässigt omöjligt att ett fåtal idioter ska ha utsatt de flesta kvinnorna i branschen.

Förövarna befinner sig på alla nivåer och deras brott och övertramp är av varierande art och styrka. Ibland är de kanhända inte medvetna om hur illa de beter sig. 

Många gånger är de det.

 

Av Johanna Lazcano

Johanna Lazcano är skådespelare.

 

LÄS MER - Maria Edström: Det handlar ju om makt

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag