Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förövaren kan vara den unge killen i barnpjäsen

Johanna Lazcano.
Teater-och filmvärlden skakas av #tystnadtagning-uppropet. Foto: Shutterstock.

Skådespelaren Johanna Lazcano om att förövarna på teatrarna inte handlar om ett fåtal rötägg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | #TYSTNADTAGNING. I samband med att 584 kvinnliga skådespelare gick ut i Svenska Dagbladet med en röst för att vittna om sexuella övergrepp har en handfull manliga skådespelare och regissörer tagit plats i tv-soffor för att bekräfta att detta är sant. Till syvende och sist krävdes det tydligen män för att röja undan de sista tvivlen.

Följande text ska inte läsas som ett misstänkliggörande av de män som uttalat sig. Det ska läsas som en uppmaning till reflektion över vems ord vi litar på, och vems ord som ifrågasätts. Det är relevant och helt i sin ordning att ge plats för deras röster. Visst kan det stämma att många har varit ovetande om problemets vidd. Och alla är givetvis inte skyldiga. 

Men frågorna är av typen "Har du själv bevittnat någon form av övergrepp?", aldrig "Har du själv gjort dig skyldig till någon form av övergrepp?"

 

LÄS MER- Martina Montelius: Hur kan kvinnor vara värda så lite som på teatern?

Ingen ljusskyggt bergatroll

I den sämsta av världar innebär det, hypotetiskt sett, att vissa av offren nu får se sina förövare lägga ut texten kring hur de tar avstånd från trakasserierna, samtidigt som de framstår som oskyldiga.

Kanske är det värt att påminna om att förövaren sällan är ett ljusskyggt bergatroll från en utdöende generation. Han är en ung trevlig kille som spelar barnteater för din sexåring. När en av de intervjuade skådespelarna känner sig föranledd att påpeka att det endast är ett fåtal idioter som beter sig illa får han inget mothugg. Jag ber er betänka detta: det är logistiskt och tidsmässigt omöjligt att ett fåtal idioter ska ha utsatt de flesta kvinnorna i branschen.

Förövarna befinner sig på alla nivåer och deras brott och övertramp är av varierande art och styrka. Ibland är de kanhända inte medvetna om hur illa de beter sig. 

Många gånger är de det.

 

Av Johanna Lazcano

Johanna Lazcano är skådespelare.

 

LÄS MER - Maria Edström: Det handlar ju om makt

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!