Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Feministiskt gestaltad gladporr i grottan

Ur "Grottbjörnens folk" med Amanda Apetrea, Lisen Rosell och Nadja Hjorton.
Foto: Chrisander Brun
Foto: Chrisander Brun
I grottan med Nadja Hjorton, Lisen Rosell och Amanda Apetrea.
Foto: Chrisander Brun

Kvinnors njutning står i fokus när Turteatern spelar "Grottbjörnens folk".

Maria Edström ser ett hemfallande åt sex som emellanåt blir långtråkigt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jean M Auels bok ”Grottbjörnens folk” från 1980 om Cro Magnon-flickan Ayla var en av de första representanterna för ett slags lättläst bildande underhållningslitteratur och inte tantsnusk – det ordet var inte ens uppfunnet då.

Det här med hur människan blev människa, som väl var Auels syfte med alltihop, verkar helt ha överskuggats av de mustiga sexscenerna, i alla fall för de kvinnor som när boken kom var i puberteten. (Själv minns jag boken som lättläst amningslektyr.)

Ayla satte sig upp mot patriarkatet

När nu Turteatern i Kärrtorp låter Öfa-kollektivet göra sin sin mycket fria version av ”Grottbjörnens folk” så ledsagas vi in i en grotta där en papperseld brinner och sprakar och får sitta på fällar i ring. Amanda Apetrea, Lisen Rosell och Nadja Hjorton med pannlampor och goretex berättar om den fantastiska Ayla som för 35 000 år sen satte sig upp mot patriarkatet, svingade sitt spjut, var en superkvinna.


LÄS MER – Maria Edström: Bland nördar och nazimonster


När en illusorisk ”Jondalar” dyker upp börjar så orgien och det juckas, nyps i skinkor och sugs på bröstvårtor. Det här hemfallandet åt sex återkommer genom föreställningen, ibland väldigt skojigt och rätt ironiskt, ibland lite långtråkigt som gestaltad erotik lätt blir. Det är människans, inte minst kvinnors, förmåga till njutning som står i fokus – ett credo gruppen övertagit från Auel – och gör till sin egen mix av feminism och gladporr.

Daryl Hannahs 80-talsbadkläder

Men mest förtjust blir jag i scenerna när alla påminner om Daryl Hannahs galet blondkrusiga Ayla i filmen, med högt skurna 80-tals-badkläder och hur de kravlar runt, luktar, undersöker, tittar, lyssnar. Sitter och suger på isbitar och härmar djurens läten som till slut låter som artnamnen: ”antilop, antilop, antilop”, som liksom skuttar fram. Eller hur ett allmänt juckande till slut övergår till att i stället fixa med pinnen som kanske kan slunga en sten, karva ut ett redskap – kort sagt börja skapa och bli en människa. Där tror jag Jean M Auel hade varit nöjd. 


Teater

Grottbjörnens folk av Jean M Auel

Koncept, idé och medverkande Amanda Apetrea, Lisen Rosell, Nadja Hjorton från Öfa-kollektivet

Turteatern i Kärrtorp

Speltid 1.10 t.


Maria Edström är kritiker på Expressens kultursida.


PODCAST – Martina Montelius och Gunilla Brodrej ser "Äldreomsorgen i Kågedalen" på Turteatern