Ur "Grottbjörnens folk" med Amanda Apetrea, Lisen Rosell och Nadja Hjorton. Foto: Chrisander BrunUr "Grottbjörnens folk" med Amanda Apetrea, Lisen Rosell och Nadja Hjorton. Foto: Chrisander Brun
Ur "Grottbjörnens folk" med Amanda Apetrea, Lisen Rosell och Nadja Hjorton. Foto: Chrisander Brun
Foto: Chrisander BrunFoto: Chrisander Brun
 Foto: Chrisander Brun
I grottan med Nadja Hjorton, Lisen Rosell och Amanda Apetrea. Foto: Chrisander BrunI grottan med Nadja Hjorton, Lisen Rosell och Amanda Apetrea. Foto: Chrisander Brun
I grottan med Nadja Hjorton, Lisen Rosell och Amanda Apetrea. Foto: Chrisander Brun

Feministiskt gestaltad gladporr i grottan

Publicerad

Kvinnors njutning står i fokus när Turteatern spelar "Grottbjörnens folk".

Maria Edström ser ett hemfallande åt sex som emellanåt blir långtråkigt.

 

Jean M Auels bok ”Grottbjörnens folk” från 1980 om Cro Magnon-flickan Ayla var en av de första representanterna för ett slags lättläst bildande underhållningslitteratur och inte tantsnusk – det ordet var inte ens uppfunnet då.

Det här med hur människan blev människa, som väl var Auels syfte med alltihop, verkar helt ha överskuggats av de mustiga sexscenerna, i alla fall för de kvinnor som när boken kom var i puberteten. (Själv minns jag boken som lättläst amningslektyr.)

Ayla satte sig upp mot patriarkatet

När nu Turteatern i Kärrtorp låter Öfa-kollektivet göra sin sin mycket fria version av ”Grottbjörnens folk” så ledsagas vi in i en grotta där en papperseld brinner och sprakar och får sitta på fällar i ring. Amanda Apetrea, Lisen Rosell och Nadja Hjorton med pannlampor och goretex berättar om den fantastiska Ayla som för 35 000 år sen satte sig upp mot patriarkatet, svingade sitt spjut, var en superkvinna.

 

LÄS MER – Maria Edström: Bland nördar och nazimonster

 

När en illusorisk ”Jondalar” dyker upp börjar så orgien och det juckas, nyps i skinkor och sugs på bröstvårtor. Det här hemfallandet åt sex återkommer genom föreställningen, ibland väldigt skojigt och rätt ironiskt, ibland lite långtråkigt som gestaltad erotik lätt blir. Det är människans, inte minst kvinnors, förmåga till njutning som står i fokus – ett credo gruppen övertagit från Auel – och gör till sin egen mix av feminism och gladporr.

Daryl Hannahs 80-talsbadkläder

Men mest förtjust blir jag i scenerna när alla påminner om Daryl Hannahs galet blondkrusiga Ayla i filmen, med högt skurna 80-tals-badkläder och hur de kravlar runt, luktar, undersöker, tittar, lyssnar. Sitter och suger på isbitar och härmar djurens läten som till slut låter som artnamnen: ”antilop, antilop, antilop”, som liksom skuttar fram. Eller hur ett allmänt juckande till slut övergår till att i stället fixa med pinnen som kanske kan slunga en sten, karva ut ett redskap – kort sagt börja skapa och bli en människa. Där tror jag Jean M Auel hade varit nöjd. 

 

Teater

Grottbjörnens folk av Jean M Auel

Koncept, idé och medverkande Amanda Apetrea, Lisen Rosell, Nadja Hjorton från Öfa-kollektivet

Turteatern i Kärrtorp

Speltid 1.10 t.

 

Maria Edström är kritiker på Expressens kultursida.

 

PODCAST – Martina Montelius och Gunilla Brodrej ser "Äldreomsorgen i Kågedalen" på Turteatern 

Relaterade ämnen
Maria Edström
Maria Edström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag