Etnoporr / Teater Tribunalen

Publicerad
Uppdaterad
 Jag är sedan lördag kväll medlem av KFSPR – Kvinnors Front för Sexuell och Politisk Frigörelse. Inträdeskravet är enkelt – man sticker ett finger genom en apelsinhalva. Den representerar mödomshinnan, denna heliga hymen som för en hedersam herre skiljer hans blivande hustru från horan.
Intagningsceremonin skedde på Teater Tribunalen under premiären på America Vera-Zavalas pjäs Etnoporr – en monolog för svensk kvinna med muslimsk invandrarbakgrund som deklarerar sin ambition att ställa upp i Idol och vinna hela skiten. I förbifarten förmedlar hon insiderinformation från livet mellan murarna, den svenska och den muslimska, en tillvaro som är så omränd av andras fördomar och förväntningar att den bara lämnar två alternativ – att förtorka eller fortsätta framåt, döv för religiösa förmaningar och etniska förolämpningar.
Det är alltså i djup empati med detta kvinnopredikament som jag sticker fingret i apelsinen, även om jag likt en nervös brudgum klantar mig och lyckas genomborra den först i andra försöket. Men i konkurrensen med mera vässade kvinnliga ståuppkomiker som Nisti Stêrk och Zinat Pirzadeh känns Vera-Zavalas manus lite i tunnaste laget. Inte ens en skådespelarbegåvning som Sheraye Esfandyari – som tv-tittare känner igen från Leende guldbruna ögon och Kungamordet – skulle ensam kunna hålla glöden uppe i en dryg timme med ett så pass klent textmaterial.
Så regissören Mellika Melani har klokt nog hottat upp monologen med diverse teatrala element – apelsinen är ett – och spjälkat den i fem rollgestalter, av vilka teaterchefen Frida Röhl som vanligt ger järnet och lite till.
Sören Brunes scenrum består av en främre catwalk, och ett femtiotal solstolar där bakom, ett förbryllande arrangemang som dock ska få sin handgripliga förklaring i slutscenen.
Jag väntar dock fortfarande på den föreställning som utsätter sin självbelåtet etnotoleranta och genusöverskridande publik för större utmaningar än att sticka fingret i en apelsin. Här kommer vi alldeles för lätt undan.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag